В Деня на детето Перник може да „празнува“ закриването на Детско отделение

Вместо Деня на детето, неотложния кабинет на детско отделение в пернишката болница може да празнува своето закриване. Това алармира директорът на болницата Анатоли Митов. Причината – няма кой да работи, а педиатрите с частни кабинети не желаят да дават дежурства. А за капак и началникът на отделението доктор Евтимова е подала молба за напускане, като мотивът й е прекомерна работа, натовареност и неприсъща заетост. 

Пробемът с кадрите е сериозен, а единствените, които са откликнали на призива на Митов за допълнителни дежурства  в детското отделение са педиатрите Искра Чупетловска, Анна Янкова, Адриан Симеонов и Даниела Димитрова.

Ако педиатрите не подходят по-отговорно, на 1-ви юни, вместо Ден на детето, Перник ще ознаменува затварянето на детското си отделение, заяви Анатоли Митов пред ТВ Кракра.

За 7-8 години детскто отделение са напуснали 10 лекари, все по същата причина – прекалено голямата натовареност. Въпреки, че по времето на директора Анатоли Митов заплатите на педиатрите са увеличавани на два пъти, положението с кадрите е критично.

Ако спешно не се намерят педиатри, които да желаят да работят в отделението, ще бъде много жалко за града и за децата на Перник, ако се стигне до закриването му, казва Митов. Той отново отправя апел към 17-те педиатри в Перник да се включат в дежурствата на детско отделение.

Детското отделение на Перник притежава отлична материална база, ремонтирано, а сестрите са изключителни професионалисти. Джипитата обаче отказват да дават дежурства по финансови причини, смята Митов.

„Талоните за децата са без лимит при педиатрите. За 4-5 часа работа те правят доста голяма сума през деня, сметнато за месеца също става доста голяма, и те не искат да работят допълнително в детско отделение, да дават нощни дежурства, празнични и т.н. Но няма кой друг да го прави освен педиатрите“, каза Анатоли Митов.

За 2018 година през детско отделение са преминали над 6291 деца, само 545 от тях са били хоспитализирани. Тоест, над 5500 са били за преглед.

Повече за проблемите на детското отделение, можете да прочетете в статията

Крещяща нужда от педиатри в Детско отделение: няма кой да преглежда децата на Перник

 

Коментари

коментара