Червен килим, бурни аплодисменти и златни маски за победителите от Сурва 2019 – СНИМКИ

„28-ят Международен фестивал на маскарадните игри  „Сурва“  беше едно уникално събитие. Поздравявам всички участници, които се представиха блестящо пред нас перничани и пред повече от 250 хиляди гости и приятели на нашия град, от всяка точка на Света”.
С тези думи се обърна към всички кметът на Община Перник Вяра Церовска на специалната церемония в Двореца на културата, на която бяха раздадени наградите на отличените на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“.
„Всички бяхте великолепни, поздравявам ви за енергията, която вложихте, за да бъде празникът толкова хубав. В този фестивал няма победители. Всяка една група беше много красива и ако трябва да ни питате нас зрителите, ще кажем , че всеки един от вас е бил най-добрият. Сигурна съм , че подготовката за следващия фестивал ще започне с още повече ентусиазъм, защото  с нетърпение чакаме Сурва 2020!”,  каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста.
По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а старта на официалното тържество беше дадено с невероятни изпълнения на момичетата и музикантите от АНПТ „Граовска младост”.
При връчването на наградите участваха и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, както и секретарят на  Общината Радослава Манова,  които също благодариха на всички участници за съхраняването на традицията и обичаите.
На церемонията присъства и народният представител от ГЕРБ д-р Александър Александров.
Призове бяха дадени и от областния управител Ирена Соколова и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.
Областният управител награди с плакети за цялостно представяне общо десет групи участвали във фестивала “Сурва” Перник.
Десет населени места бяха отличени от губернатора за цялостно представяне и атрактивност: с. Ярджиловци, с. Люлин, с. Ноевци, с. Банище, с. Пещера, с. Беренде, с. Ковачевци, с. Прибой, с. Войнягово (обл. Пловдив) и с. Лесичово (обл. Пазарджик).
Соколова благодари на всички участници станали част от “Сурва” – най-зрелищното събитие на Балканите, които направиха разпознаваемо името на Перник и областта в българското, но и в чуждестранното медийно пространство.
Областният управител припомни, че фестивалът е това, което е, благодарение на големия принос на една личност, която вече не е сред нас – Йордан Николов, наричан бащата на фестивала. През 1965 г., като методист към Окръжния съвет за култура в Перник, именно той предлага да бъде създаден „национален фестивал в който да бъдат представени маскарадни групи от всички етнографски области на България”.
Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златните маски на сурвакарската  група от пернишкото село  Кралев дол  и кукерската група от бургаското село Долно Езерово.
За пореден път Перник и хилядите гости съпреживяха магията на този уникален фестивал. Това нямаше да се случи без участието на маскарадни групи от всички краища на България – носители и пазители на една вековна традиция – Перник посрещна над 7 500 участници, дефилираха над 120 групи от България  и 19  чуждестранни групи.
Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за чудесната организация на 28-то издание на международния фестивал „Сурва”.

Коментари

коментара