В четири пернишки училища учат децата как да се пазят от сексуално насилие

Областният управител Ирена Соколова, заедно с началника на Регионалното управление по образованието – Перник, фондациите П.У.Л.С. и Lusy Faithfull („Луси Фейтфул”) Англия, ще обединят усилията си по темата за сексуално насилие над деца в област Перник.

„С тази инициатива поставяме фокус върху сексуалното насилие над деца и акцентираме на ранната превенция, която да обхване целия спектър на засегнатите лица – жертви, насилници, свидетели. Световната статистика сочи, че всяко 4 дете е засегнато от този вид насилие. Не са малко и случаите на сексуална експлоатация в българските семейства“, посочи Соколова.

Предстои в област Перник да се реализира пилотна образователна програма наречена „Таралежите” (Porcospini) за деца на възраст от девет до единадесет години.

Ще бъдат обхванати четири училища, където чрез интерактивно обучение ученици от начален курс ще повишат осведомеността и разбирането си за това как те могат да се предпазят от сексуално насилие.

Застъпено е участието на учители и родители, както и диалог с децата по въпроси свързани с техните чувства, опасения, притеснения и безпокойства.

Активностите ще бъдат провеждани всяка седмица, а по време на тях децата, заедно с обучители, ще работят по различни ситуации и казуси. Чрез тях те ще бъдат насърчавани да обмислят въпроси свързани с уважението на другите и към себе си.

Основните цели, които си поставя обучителната програма са подрастващите да могат да идентифицират ситуации, в които те могат да бъдат застрашени от злоупотреба; да разберат, че могат да кажат „не“, ако не се чувстват добре в дадена ситуация ситуация; да идентифицират доверен възрастен, на когото могат да разкажат неприятна за тях ситуация.

Преди стартирането на програмата, областният управител Ирена Соколова, отправи предложението към останалите партньори за регулярни срещи с представяне на резултати и отчетност, за които да бъде осведомена и обществеността.

Коментари

коментара