Кметът на кв. Изток Емил Костадинов: Познавам проблемите на кварталци, благодаря им за доверието

Какви са предизвикателствата пред най-големия квартал на Перник, какво е направено и какво предстои. Zapernik.com разговаря с младия кмет на Квартал Изток Емил Костадинов. 

Господин Костадинов, как се промени Квартала през последните години? Какво успяхте да направите и какво остана недовършено за в бъдеще?

Кварталът придоби нов облик през последните четири години. Естествено, постоянно разработваме нови идеи и проекти .Можем да се похвалим  с повече инвеститори и развитие на пазара на недвижими имоти.

Как да не отбележим санирането на блоковете?! Да вземем за пример коренната промяна  в самото начало на квартала, където се намира една част от санираните блокове, едни от най-високите в района. Няма перничанин, на когото да не е направила впечатление новата им визия.

Съсредоточаваме усилия и енергия в дейностите ни, насочени към малчуганите и подрастващите. Продължаваме политиката  си за изграждане на нови детски и спортни площадки. Обновихме дворните пространства на училищата и детските градини.

Съвсем скоро започва  изграждането на кръгово движение при входа за кв. „Изток“ от столицата, което чувствително ще облекчи трафика.

Здравето и сигурността на жителите на кв. „ Изток“ са от първостепенно значение за мен. Точно поради тази причина една от първите ми задачи като кмет бе да осветим всички пешеходни пътеки по ул. „Ю. Гагарин“.  Успях да я реализирам още през първата година от мандата си. Ремонтирахме два подлеза, които бяха в окаяно състояние повече от 20 години и застрашаваха живота на хората.

Разбира се, винаги има какво още да се желае и да се направи. Никой сериозен проект или осезаема промяна не се случват за ден или месец. В повечето случаи са нужни години. Не само труд и търпение, но и упоритост и последователност. И най-вече – чуваемост помежду ни.

С какви проблеми обикновено идват при вас перничани, живеещи в квартал Изток?

-В кв. Изток живеят половината от жителите на Перник, така че, меко казано, проблематиката е пъстра. Вратите на кабинета ми са отворени за хората и , дори да прозвучи смело, мога да кажа, че знам какво ги вълнува, притеснява, тревожи. Това са главно казуси от социално- битов характер, административни, понякога дори междусъседски. Благодаря на съгражданите си, че ми имат доверие и не се колебаят да споделят тревогите си. Във време на загубено в институциите и политиците доверие, това е повече от вот на доверие.

Има, разбира се, и по-мащабни въпроси, които вълнуват хората.  Един от тях е изграждането на парка, например. Продължаваме да работим и за осигуряване на по-добра инфраструктура и облагородяване на междублоковите пространства, както и изграждането на нови кътове за отдих и спорт.

 Дупките по пътищата са едни от основните проблеми, които са неотложни и най-често проблемни за шофьорите. Как вървят ремонтите?

– Да кажем нещата открито- това е един от основните проблеми на всяко населено място, в цялата страна. Повечето от тези дупки не са се появили изневиделица, а са замитани под килима проблеми години наред, десетилетия дори. И именно отлагането на решаването им е довело до тази картина. Не го казвам за оправдание, фактология е. Доста хора се изказват, че асфалт не се яде, а накрая пак до наличието или липсата му опираме.

Да, в незадоволително състояние са две от най-натоварените пътни артерии – улиците „Рашо Димитров“ и „Благой Гебрев“. Решение на този проблем, обаче,  може да се намери след реализирането на водния цикъл в Община Перник, който включва подмяната на канализацията и водопровода по тези улици. Въпреки тежкото финансово положение на Общината  се търсят различни възможности за цялостно преасфалтиране на улици с натоварен трафик.

През вашия мандат се откриват много спортни и детски площадки. Има ли още работа за осъществяване в тази посока?

Така е! Гордея се с това  и през 2019-та година ще продължа целенасочената си работа в тази насока. Ако искаме децата и подрастващите да живеят здравословно и да общуват активно, а не онлайн и през социалните мрежи, трябва да им създадем условия за това. Търсим и използваме всяка възможност за финансиране, за да изграждаме уютна  и модерна среда както за най-малките, така и за родителите им.

Какво се случва със стадион „Металург“? Имаше обещания той да бъде обновен и децата на квартала да тренират без притеснения. Докъде стигнаха нещата?

Ситуацията със стадион „ Металург“ е неприятна за всички ни. Макар интерпретациите и мненията да са преобладаващо негативни, продължаваме да се грижим и стопанисваме стадион „Металург“ .Усилено да работим  за изграждането на модерен тренировъчен обект, където децата на квартала да могат да спортуват . В това начинание имаме и подкрепата на БФС. Търсим всички възможни начини в най-кратки срокове кв. „ Изток“ да се радва и на такава придобивка.

Какви са целите и предизвикателствата, пред които се изправяте като кмет на Квартала през тази година?

Целите ми винаги са в полза на жителите и гостите на Кметството.Без значение кое време на годината е и каква е годината. Всички ние искаме и се стремим към едни и същи неща- здраве,сигурност , спокойствие, уют.

Политик, който управлява в пресмятане на мандати и тънки сметки, е обречен на провал.  Предизвикателствата са ежедневни и постоянни. Стремя се да се справям с тях навреме, за да не се превръщат в проблеми. Никога не забравям, че превенцията е най- важна. 

Разкажете ни накратко как минава един ваш ден като кмет на Квартала? Какви са оперативните проблеми, с които се справяте в ежедневието. Например, какво се случи през вчерашния ден в Кметство Изток?

Всеки ден е динамичен , пъстър на задачи, срещи и проекти.Задълженията и отговорностите са много. Бих казал доста повече, отколкото повечето хора смятат, че тази позиция предполага.  За мен няма почивен ден или работно време. Да си кмет не е просто привилегията да бъдеш на позиция, както си го представят много хора. Постоянно съм в движение, търся различни алтернативи и съдействие  за решаването на задачите, които касаят жителите на „Изток“. Вече не ме изненадват и хората, които идват да почукат на вратата у дома с проблем или казус. Всъщност, дори това приемам за оценката им към мен и израз на доверие и високо го ценя.

Коментари

коментара