Мадлен Алгафари в Перник: В България първата Божа заповед е: „Какво ще кажат другите“

Депресивното състояние е скрито зад едно изключително ускорение на живота, едно изключително много „правене“ и за това са твърде малко доловими симптомите на депресията. Това каза писателката-психорожка Мадлен Алгафари пред пернишката телевизия „Кракра“ по повод гостуването й в Перник
 
Човек, кото се е провалил в това да бъде индивид, става индивидуалист, смята Алгафари.

Депресията

Според Мадлен Алгафари, депресията може да се излекува с истинско докосване, поглед, почивка и с основното гориво – любовта.
Мадлен е категорична, че този, който ходи на терапия е много по-осъзнат от онзи, който не е отишъл. Това схващане, че на терапевт ходят хората, на които нещо не им е наред, все повече намалява и на терапия идват хора, които просто искат да растат и да се развиват, казва психоложката.
 
„Днес дойде едно момиче на 24 години и когато я попитах: защо си тук, тя отговори: искам да съм по-осъзната“, споделя Алгафари.
 
Терапевтът е просто един подсказвач. Клиентът е този, който намира решение не проблема си. Никога отговорите не са у друг човек, винаги отговорите са в нас. Терапевтът не дава съвети, той задава въпроси, за да може клиентът сам да достигне до решението, което е максимално добро, казва психоложката.
 
Според нея това, което най-много тормози човека е неосъзнатостта.
„Ние сме 5 процента съзнание и 95 процента подсъзнание. Много мислим, че знаем за себе си, но знаем само 5 процента. Останалите 95 процента са също нашето АЗ, което много често ни ръководи“.
 
Семейството
 
На въпрос как ще коментира семейните отвошения и честите раздели в живота ни, Мадлен Алгафари отбеляза, че най-важното е да има заедност и разбиране. Според нея много двойки живеят добре извън брака, а пък други не живеят добре в брак – зависи от това доколко партньорите са узрели един за друг. Много често в отношенията между една двойка, те реагират по детски, казва Алгафари.
 
„На паспортите им вече пише, че отдавна не би трябвало да са деца, имат свои деца, но има непорастване в моделите на мислене и поведение. Това не означава, че нямаме израстване в професията. Може един човек да е изключително компетентен в занаята си и в същото време чисто в житейските отношения да е дете. Например, колко често в партньорските отношения тя или той, по-често тя е нацупена и не говори. Тя му е сърдита. Но това означава, че тя е на 5 или най-много на 15 години. Такова поведение при големия човек не може де има. Това означава, че поведенчески този човек е дете. Големият не се цупи и не се сърди, той разговаря, той търси решения“, казва Мадлен Алгафари.
 
Агресията
 
Според психоложката, в човешката история днес агресията е най-малка. Когато имаме знания за вида човек, кривата на агресията непрекъснато спада. В момента ние сме най-малко агресивни, отколкото всичките ни прадеди. Онова, което ни кара да си мислим, че има много агресия е, че първо има много гласност и информация и другото, което ни плаши е, че агресията стана заобиколна, подмолна, например кибер тормоза, не е директна агресия.
 
„Има обаче смисъл да говорим за тази тема, защото ако сме първично агресивни, това означава тук, сега, с уважение и с добро, нямаше да се натрупва, натрупва и да се стига до садизъм – агресия, искаща да наранява или мазохизъм – агресия към себе си или депресия“, казва Алгафари.
 
Днешният човек не може да бъде първично агресивен: спокойна сила и топла категоричност, в която има „тук и сега казвам“. Но в нашия свят и начините на мислене, различните ценностни системи, едно от най-подтиснатите неща е правото да реагираш. Трябва да мълчиш, да се снишаваш, да преглъщаш, да се снишаваш…и това води до крайно агресивни реакции, които избиват в даден момент.
 
Според психоложката всеки човек има нужда от зареждане, то може да е спане, почивка, разговор с приятели, киснене във ваната, за да може балансът между правенето и неправенето да се възстанови. Тя даде пример, че един телефон спира да работи, когато не е зареден. По същия начин е и с човешката енергия. Когато балансът е нарушен, здравето започва да страда.
 
Как се зарежда самата Мадлен?
Имам си двор, зеленчук, кокошки, една свещена сряда, в която не излизам, чета любими книги, музика…нищо кой знае какво. Подбирам с кого да се виждам, за да се чувствам комфортно. 
 
За децата
 
Все повече млади родители се интересуват какво се случва с децата им, а в момента расте едно чудесно поколение от умни деца, казва Мадлен Алгафари. Според нея напълно погрешна е поговорката: Дете се целува докато спи. Напротив, винаги трябва да показваме любовта си към детето, но и в границите, които биха били полезни за него. Според психоложката проблемът не  толкова липсата на любов към децата си, колкото липсата на уважение. Много родители не уважават детето като личност, неговото мнение, не го питат, а то има мнение за нещата още от утробата си, казва Алгафари. 
Любов и одобрение
 
Друга сериозна грешка на родителите е смесването на любов и одобрение. Едно дете дори и когато родителя не одобрява какво прави, то трябва да бъде обичано с всичка сила, смята психоложката. Защото когато едно дете бъде убедено, че любов и одобрение е едно и също, то става зависимо от мнението на другите. И тогава спира да обича себе си. Последиците след това пълнят кабинетите на терапевтите. 
 
„В България първата Божа заповед е: „Какво ще кажат другите“, шегува се Мадлен. 

Коментари

коментара