За кого изгря слънцето в края на скандала с бананите и Ирена Соколова?

От няколко дни Перник стана отново тема в националните медии и в социалните мрежи. Повод за това е изказване на областния управител на Перник Ирена Соколова на организиран от нея турнир по физика в града, видя zaPernik.com.

Присмех в социалните мрежи поражда изрязано видео изказване на областния управител от събитието, в който тя казва, че Слънцето би топлило, дори да бъде заобиколено с банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото всъщност ще даде силата на топлината.

Това нейно изказване е взето от репортаж на кабелната телевизия „Кракра“ и разпространено в социалната мрежа от тролове, подигравайки се колко тъпа е Ирена Соколова, колко безумно нещо е казала тя. Следват стотици жлъчни коментари на потребители на Фейсбук.

Реакция от областния управител не дойде и фразата с бананите стана лавино популярна и национално известна. Сайтове публикуваха „новината“, а от  „Шоуто на Слави“ валяха подигравки.

Това накара физици, които са участвали на този форум, да усетят неправда и да направят изказване в социалните мрежи, че всъщност, това, което казва Ирена Соколова е самата истина.

В крайна сметка това, което тя има предвид – ако заменим част от слънцето с батерии, направени от банани, то каква мощност би могла да се постигне. Аз показвам, че мощта е много по-висока и тя всъщност е права”, казва студентът по физика Цанимир, направил цял клип, в който доказва твърдението.

А според преподавателя Калин Ангелов, посветил повече от 20 години на точната наука, откъсът от състезанието е шега. Но пък в нея има и нещо положително: „За физика да се говори – за процеси на Слънцето, е нещо изключително рядко”, убеден е физикът.


До момента нямах мнение за Ирена Соколова, но след този случай, тази жена ми се издигна в очите. Защото тя направи за физиците нещо, което не беше правено от десетилетия в Перник. Присъстващите на форума възприехме много положително речта й за слънцето и бананите, защото я разбрахме„, съобщи учителят по физика от ПМГ Перник Юлиана Ангелова.

Няма какво да коментирам и да се обяснявам какво съм искала да кажа. Аз много добре знам какво съм казала и пред каква аудитория съм го казала, за да бъда разбрана„, каза Ирена Соколова пред zaPernik.com.

Този скандал обаче е идеален пример, за да направим следните изводи:

1. Ирена Соколова стана още по-популярна, а това е валутата за един политик.
2. Разбра се, че истината е на нейна страна. За първи път се роди фразата: „Ирена Соколова е права!„. За нейната почти 10-годишна кариера, именно този скандал, създаде тази фраза.
3. За първи път виждаме учени да защитават политик. И то заради справедливостта.
4. Дори и незаинтересованите разбраха, че Ирена Соколова е организирала форум-състезание за физиката в Перник. Нещо, което не е правено десетилетия наред.
5. След 30- години, най-накрая кабелната телевизия „Кракра“ успя да роди новина. Тя толкова се пази в нейните репортажи, да не се появи новина, но сега, без да иска успя. Сигурно са в голям стрес.
6. Този скандал изправи тролове срещу учени – едните имат знания и доводи, другите обиди и злоба.

Къде е проблемът?

Проблемът не е в това, це даден трол е извадил нещо, което не разбира и го разпространява. Проблемът не е в това, че медиите са го взели и разпространили. Проблемът не е в това, че хората се присмиват на това, което не разбират. Проблемът не е в това, че Ирена Соколова не се защити. Проблемът е във всички тези хора, които си мислят, че истината е във фейсбук. И вярват в това. Тези хора винаги накрая са излъгани. Те не живеят в реален свят и са разочаровани, когато се сблъскат с него. За справка – вижте имената на троловете, разпространили видеото с подигравките и тяхната биография.

Коментари

коментара