Община Ковачевци остана без транспорт – купи си бус

Много населени места в страната са заплашени да останат без транспорт и връзка с по-големите градове. За това сигнализираха от бранша на превозвачите. Причината за закриването на линии е, че те са нерентабилни. Едно от тези места е град Ковачевци.

От Нова година до 10 януари хората там са били без транспорт до Перник. В крайна сметка общината е трябвало да купи бус, с който да се извършват превозите, тъй като нито една фирма не е пожелала да поеме линията.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че са направили нова общинска фирма и за купили автобус за 25 000 лв. с ДДС.

„За 20 дни имаме 2800 лева разходи, 1400 лв. са приходите от билети, останалото ще го поеме общинският бюджет с решение на Общинския съвет”,

каза кметът.

В момента има автобус сутрин и вечер, скоро ще има и обеден курс, увери той. Ще бъде купен и още един автобус. Имаме добра финансова дисциплина, подчерта кметът.

128 линии в страната в момента не функционират, хората нямат достъп до града, каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV Магдалена Милтенова – председател на УС на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя допълни, че се подготвя протест на 18 февруари.

В момента държавата покрива 50% от загубите на превозвачите, защото бюджетът не може да си позволи повече. Но всъщност загубите, които ние търпим, са в следствие на нерегламентирания превоз, коментира Милтенова.

Източник: бтв

Коментари

коментара