Град Брезник вдига паметник на Левски ден преди 19-ти февруари

Паметник на Апостола на свободата Васил Левски ще краси много скоро центъра на град Брезник. Вече е започнало поставянето на плочки около постамента, където ще бъде издигнат. Самият паметник ще бъде официално открит на 18 февруари, в навечерието на датата, в която отдаваме почит на Апостола. Тържественият момент ще бъде ознаменуван с с участието на Националната гвардейска част.

Мястото, където ще бъде монтиран бюст-паметник на Васил Левски се намира в градинката до централния градски площад. Паметникът е дело на скулптора Борис Борисов, който е родословни корени от района на общините Брезник и Трън.

Това е пърният паметник на Левски в Община Брезник, а идеята е на кмета Васил Узунов. За паметника са задалени общински средства 15 000лв. С още 2 260 лева ще бъде подпомогнато изграждането на паметника на Васил Левски. Средствата са събрани от жителите на Брезник чрез коледната кампания на „Трейс Рисорсиз“. Всяка година дружеството прави съвместна дарителска кампания с гражданите на Брезник и добавя към индивидуалните дарения три пъти по-голяма сума. А на всеки дарител подарява календар, посветен на Брезник.

„Ще бъде тържествено открит паметникът с участието на Националната гвардейска част. Очакваме много гости, очакваме жителите на община Брезник, които също изразяват голямо задоволство по този повод, че ще бъде открит паметник на Апостола.“, каза заместник-кметът Мария Добревска пред сайта zapadno.com.

 

Коментари

коментара