Пернишки куриози на пътя: Знак за 80км., който важи точно 5 метра

Глоба за превишена на скорост дори с един километър в час предвиждат новите промени в закона за движение по пътищата. Адекватни ли са тези строги мерки за често объркана сигнализация и знаци по българските пътища.

Скоростната магистрала на Перник е пример за път, по който не е напълно ясно какви са ограниченията за скоростта. Колкото и да сте чели закона за движение по пътищата, на участъци от този път никога няма да сте сигурни с колко точно да се движите.

Така наречената скоростна магистрала на Перник е част от международния път София – Скопие. Но никой не е сигурен къде какво е ограничението на скоростта – 50, 60 или 70 км/ч.

„Дали е 50, дали е 60, дали е 70 – един Господ знае. Тука си на магия…“

„Не мога да ги разбера и аз тия неща“

Селото Бела вода се води част от град Перник и табелата за край на населено място не отменя табелата за Перник, която е била преди това.

Така поне го тълкуват полицаите.

„Има край на населеното място на квартал Бела вода. Началото на град Перник започва от пътен възел Батановци и свършва на пътен възел Даскалово. Това е районът на целия град. Законът позволява, когато едно населено място е изградено по дължина на пътя и главен път минава по урманизирана територия, и когато имаме разстояние между различните селищни образувания на повече от 1 километър, да се слагат допълнително такива табели за начало и край на селищното образование. В момента Перник започва от пътния възел и цялостно трябва да е 50 ограничението на скоростта. 2006 година е изграден проекта за постоянна организация натози път и в него на няколко места е редуцирана скоростта за повишаване. Правилното поставяне на тази табела, трябва да изписва Град Перник и отдоля да бъде изписано край на квартал Бела вода“,

каза началникът на Пътна полиция в Перник Слави Лазов.

Той уточни, че за ограничение над 50 километра се глобява само в участъка на кв. Бела вода. След табела „край на Бела вода“ не би трябвало да се контролира.

„Тука парадокса е, че се водим населено място, въпреки, че има табела за края на населеното място“

„Да ви кажа, никой не ги спазва знаците“

От бтв разясняват, че по правилник съчетанието от тези два знака означават, че ограничението е 60 при хлъзгав път. Куриозът обаче е, че реално ограничението в участъка е 50

Перлата в короната на абсурдите на пернишката магистрала е знак ограничение 80 км/ч., който важи точно 5 метра. Причината е, че следва кръстовище, което го отменя. След кръстовището е позволено да се кара с 50, защото е в населено място и няма друг знак.

Главен инспектор Слави Лазов, началник на КАТ Перник каза по отношение на пътния знак 80: „Наистина, логиката не е да се постави тук, пречи му канафката, която е изградена по платното на движение и поради това е неудачно поставен точно тук. Но не важи за 4 метра, за точното наименование на наредмата се отменя за следващо кръстовище по пътя“.

Лазов призна, че знакът не е удачно поставен, при все, че точно зад него започва кръстовище, от което, ако идва кола и завива надясно, няма как да го види.

„Има достатъчно писма, още от 2 години, да бъде преместен знака, но това зависи от стопаните на пътя, а не от Пътна полиция“,

допълни още Лазов и допълни, че КАТ контролира ограничението на скоростта в района до 80.

 

 

Източник: бТВ

Коментари

коментара