Боян Радев: В Перник не ме посрещнаха нито веднъж като олимпийски шампион, тук не обичат големите

През цялата си спортна кариера, в Перник не ме посрещнаха нито веднъж като олимпийски шампион, като герой. Те перничани малко не обичат личностите, големите.

Това каза легендарният шампион Боян Радев в интервю за радио „Фокус“. Въпреки това Радев иска да остави нещо след себе си в родния си град Перник.

Известен освен със своите успехи на тепиха, и с огромната си колекция от произведения на изкуството, наскоро Боян Радев е дарил на Перник бюст от скулптора Величко Минеков.

С кметицата се видяхме, тя е много добър човек, към мен се държи много добре. Викам, хайде ще ви подаря един бюст, той е правен от Величко Минеков, много е хубав. То и аз съм същия изключителен, но портретът е друга работа. Величко Минеков е един голям скулптор, поздравявам го, да е жив и здрав. И по-нататък да направи още нещо в името на спорта,

каза Боян Радев и добавя:

В Перник искам да остане нещо от мен, защото в моето село /Мошино/ ми събориха къщата, нищо няма, помен няма от моята фамилия. Горд съм с моето село, независимо че през цялата си спортна кариера, Перник не ме посрещнаха нито веднъж като олимпийски шампион, като герой. Те перничани малко не обичат личностите, големите.

Една случка от спортната слава на пернишкия титан завинаги ще остане в съзнанието му:

Много съм горд с това като станах двукратен олимпийски шампион, първият в България, когато станах за първи път олимпийски шампион в Токио 1964 г. и след свиренето на химна ме грабнаха моите противници и ме сложиха на раменете си, направиха една обиколка в цялата зала в Токио, всички ме аплодира, всички прави станали. В такъв момент не може да го имаш втори път никога в живота си. Може би тогава вече ще си понапълнял малко, няма кой да може да те носи.

Боян Радев казва, че спортът го е създал и го е направил човек.

Със спорт започнах ранните години – 1957-1959 г. Глад, мизерия беше тогава, нямаше храна. Аз работех в рудника тогава „Република“, преди това съм бил каруцар. Един от най-хубавите каруцари в моето село бях аз. Карах най-хубавите коне, работех от сутрин до вечер. Универсален шампион съм в селскостопанските добиви,

казва Радев с привичното си чувство за хумор.

 

Коментари

коментара