Пернишката писателка Здравка Евтимова пред гимназисти: Децата ми са в Германия, все още не съм виждала двумесечното си внуче

Привилегиите ни правят слаби и некадърни. Затова трябва да бъдете майстори в това, което правите. Вярвам, че идва времето на майсторите. Всеки търси добрия лекар, когато се разболее, добрия майстор, щом трябва да си поправи колата. Всичко е във вашите ръце.

Това сподели пернишката писателка Здравка Евтимова през ученици от английската гимназия в Пловдив. Близо два часа тя разговаря с момчетата и момичетата за смисъла на писането, за избора да се отдадеш на страстта си, за битието и шансовете за реализация у нас и зад граница.

Учениците бяха любопитни да узнаят доколко писането е занаят и кога идва вдъхновението, на което Евтимова отговори директно: „Изобщо не говорим за вдъхновение, а по-скоро за свободно време. Нормален човек няма да работи нещо, което не му носи пари, но то, писането, не те оставя. Вместо да си губя времето с разкази, мога да превеждам, защото, смея да кажа, съм добър преводач. Но писането е моят никотин. То ме държи в обичливо състояние. Ако не пишех, тежко и горко на тия, срещу които щях да се изправя”. Тя призна, че не прилага никакви техники, особено в разказите.

На въпрос какво ще посъветва тези, които гледат към чужбина, Евтимова разказа, че и двамата й синове са в Германия и че все още не е виждала двумесечното си внуче.

“Където и да сте, няма да има по-хубава улица от вашата”, заключи писателят.

Източник: u4avplovdiv.com

Коментари

коментара