Започна турнирът на младите физици в Перник

От днес, 1-ви февруари в Перник започва националното състезание „Турнир на младите физици“. То ще продължи три дни, до 3-ти февруари и в него ще се включат 11 училищни отбора. 

Националната надпревара е достоен финал на Седмицата на физиката, която се провежда в Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“. Събитието е под патронажа на областния управител на Перник Ирена Соколова.

Специален гост в Седмицата на физиката в Перник бе Теодосий Теодосиев – дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика. Той е носител на много ордени и награди, а от общо 11 медала, които българските учници са спечелили на международни олимпиади по физика, 7 медала от тях са на възпитаници на Теодосиев.

„Ние сме малък народ – една хилядна от целия свят, но сме сред 16-те държави, имали абсолютни първенци на международни олимпиади по физика“, каза Теодоси Теодосиев в Перник. „Повечето от съвременните хора използват само процент от възможностите на мозъка си. Ако използват два процента, могат да станат учени, а ако използват повече от три процента – ще станат световна знаменитост. Пожелавам ви да станете световни знаменитости“, пожела титанът на младите физици.

Пожелаваме успех на всички отбори днес. Вижте снимки от вълнуващите срещи по време на Седмицата на физиката:

Снимки: Фейсбук

Коментари

коментара