Перничанката, която четат по целия свят Здравка Евтимова пред Слави: По-хубав от моя град няма

Пернишката писателка Здравка Евтимова гостува в Шоуто на Слави. Поводът бе нейния разказ „Кръв от къртица“, който влезе в учебниците в Америка. Новината за българския успех отвъд океана обиколи скорострелно социалната мрежа, а перничанката бе канена в редица предавания и медии, за да коментира успеха си. Така известната с пословичната си скромност Здравка седна и на диванчето на най-големия шоумен в България.

Здравка Евтимова сподели, че също е била изненадана от това, че нейната творба е влязла в учебниците на американските ученици.

Самият разказ е писан в далечната 2005 година, когато излиза в университетско списание в САЩ. Пет години по-късно на перничанката й се обаждат от издателство, за да я попитат дали може да публикуват разказа й в Антология. Те попитали Здравка, дали би приела заглавието на разказа да бъде променено само на „Кръв“. Тя приела. Миналата година отново й се обадили, за да й кажат, че нейният разказ ще бъде включен в учебника.

Здравка Евтимова е известна в САЩ с четири сборника с разкази и три романа, преведени на английски език. Освен там Евтимова има творби в Италия, Великобритания, Израел и Канада, стигнала е чак до Китай. Тя уточнява, че това са университетски издания с твърде ограничена читателска аудитория, предимно от студенти.

Слави каза, на Здравка Евтимова, че чрез книгите й, хората от различни държави се запознават с нас, българите.

„В тази връзка ние имаме посланик във ваше лице“,

допълни Дългия.

Въпреки оценката Здравка Евтимова продължи да скромничи и каза, че това може да е било просто една щастлива случайност.

„Аз познавам млади, много талантливи хора, писатели и поети на средна възраст и над 70 години, но проблемът е, че преводът на техните произведения е много тежка и отговорна работа“,

каза Евтимова, която работи като преводач и сама превежда творбите си.

„Вие сте една българка, направила нещо значимо, сравнявайки се с целия свят. Това е факт“,

отсече Слави Трифонов, като отново контрира скромността на перничанка.

Писателката призна, че не обича да е във фокуса и не се чувства комфортно сред много хора.

По повод, че е от Перник Здравка Евтимова каза:

„Това е един прекрасен град, аз не бих го сменила за никой друг. Била съм на много места по света заради книгите си. Но може да ми се смее всеки, който ме срещне на улицата, но по-хубав град, по-корав град от Перник няма“.

 

ВИДЕО

Коментари

коментара