Обществено обсъждане за минералната вода в Рударци

Да се заплаща по 0,031 лв./куб.м за питейно-битово водоснабдяване от минералния извор в село Рударци, предлага общински проект на тарифа на таксите за водовземане. Това съобщиха от община Перник, предаде БТА.Таксата за лечебни цели в специализирани болници е 0,04 лв./куб.м, за всички други цели е 0,15 лв./куб.м. На 18 февруари е насрочено обществено обсъждане на проекта. 

Находището на минерална вода „Рударци“ в едноименното село бе предоставено безвъзмездно за управление и ползване от общината с решение на МОСВ от 5 февруари миналата година. Община Перник възнамерява да използва дебита на извора за водоснабдяване на село Рударци. В населеното място целогодишно живеят 3 000 души, през лятото населението достига 8 000, поясни кметът Богдан Богданов. По думите му в цялата висока зона на селото водата не достига, дори в летните месеци тези райони са повече от 10 дни без вода.

Общият дебит на трите сондажа е 9 л/сек., температурата на водата е 28 градуса.
Сега част от дебита се ползва от басейните в курортния комплекс в селото. Жителите и гостите на населеното място наливат минерална вода от чешмите в центъра на Рударци, които денонощно текат.

Коментари

коментара