Най-силният глас на света ще пее в Перник на Сурва 2019

Най-мощния глас в света ще разтърси, наравно със звънците тазгодишния фестивал Сурва 2019. Той принадлежи на българката Смиляна Захариева, която обикаля света като част от хора „Големите български гласове“. На втория фестивален ден на Сурва 2019 Смиляна Захариева ще пее за всички почитатели на автентичния фолклор. 

Българската певица присъства на тазгодишните сурвакарски шествия по селата в пернишко. Ето как тя коментира духът на сурва в нашия край : „Традицията е живот. Това съхранява нас. И нека не забравяме, че сме с много, много дълбоки корени. Аз за първи път съм в този район, но тази харизма, която видях от перничани, не съм я виждала никъде другаде. Казва се топлина“

Смиляна е униална с мощния си глас, който счупи рекордите на Гинес за най-силния глас в света.

Миналата година на 25 септември Смиляна прави успешен опит за подобряване на рекорда на Гинес за най-мощен глас в света.

За измерване на едни определени децибели дистанцията на шумомерите е трябвало да бъде на 2 метра, както е в Америка и Европа. На Смиляна обаче са поставили шумомери на разстояние 2 метра и половина. Поставили са й и праг 113,8 децибела, но гласът на Смиляна е успял да прескочи дори и поставения праг! В крайна сметка от Гинес изчислили гласа на българката на 143, 80 децибела.

Смиляна е и организатор на българския хелоуин с кукери в родния й град Пловдив. Пред пернишката телевизия Кракра певицата каза, че заради силния си глас чувала по различен начин звънците в сурвакарските дефилета. Тя дори е създала своя методика за релакс с български чанове въз основа на питагоровата теорема.

„Огънят гори. Звънът звани. А гласът разцепва въздуха. Всичко това за здраве и за берекет“ – така описва Смиляна усещането от пловдивското шествие.

 

Коментари

коментара