Перничанката Магда Милтенова вдига превозвачите на протест срещу нелегалната конкуренция

Превозвачите отново заплашиха да излязат на протест, ако проблемите им те бъдат разрешени.

На 18 февруари ще обявим протестни действия, в случай, че исканията ни не бъдат чути и не бъдат взети мерки, заяви на пресконференция  шефката на БУС Перник Магдалена Милтенова, която е и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ).

„Основно наше искане е криминализиране на нерегламентираните превози. Надяваме се този път да бъдем чути. Битката, която започваме сега, ще бъде докрай. Няма да отстъпим от нито едно наше искане“, заяви Милтенова, като подчерта, че протестът няма да е антиправителствен.

Превозвачите искат също тол системата за автобусите да отпадне и да останат винетките. Основният аргумент против ТОЛ системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с фиксирана цена до края на изпълнението им, което не подлежи на промяна. При непредвиден разход за плащане на ТОЛ системата изцяло ще се нарушат клаузите по изпълнение на сключените договори.

Автобусните превозвачи казаха, че  заради нелегалния превоз държавата годишно губи по 300 млн. лева и за това е крайно време той да бъде криминализиран. Те припомниха, че в България се движат около 3000 осемместни микробуса, които се водят леки автомобили, предава БТА. Години наред същите автобуси извършват нерегламентиран превоз, въпреки че това е известно на всички институции по места.

Друг сериозен проблем на бранша е недофинансирането на сектора, което е в огромните размери – от 50-60 на сто за последните две години. В резултат на това повече от 60 български общини са без превозвачи. Общините не заделят никакви средства от бюджетите си за финансиране на бранша, а в същото време превозвачите са задължени да издават билети с намаление, а ако не го правят, глобата е 1500 лева.

Източници: dnes.bg, БТА

Коментари

коментара