Радиоактивен скрап засечен на два пъти в пернишкия завод „Стомана“ за миналата година

Два случая за радиоактивен скраб са били засечени през миналата 2018 година в пернишкия завод „Стомана Индъстри“.

2 случая на върнати партиди със скрап са в металурлгичния завод на „Стомана Индъстри“ в Перник. В единия във вагон със скрап от съседна Румъния е засечен Радий, а в другия – идващ от Сърбия източникът на радиация е останал неизвестен, пише вестник Монитор.

Общо 10 са случаите на засичане на радиация в метални отпадъци през миналата година, констатирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщиха от ведомството. В по-голяма част от случаите събитията са регистрирани при преминаване на товари през автоматичните системи за радиационен контрол на входовете на големите металургични компании, както и на граничните пунктове на страната.

При 3 от регистрираните случаи товарът е върнат на изпращача. Два от тях са през февруари миналата година. При първия на граничния пункт на пристанище Варна-Запад автоматичните датчици засичат излъчване от радионуклида Радий (Ra-226) в камион с месингов скрап, идващ от Китай. Вторият е засечен медодобивния комбинат на „Аурубис България“в ремарке с медни отпадъци, идващи от Малта. Третият случай с върнат товар е през юни, когато в камион превозващ разнородни отпадъци е засечен радиоактивен Йод (I-131).

Останалите случаи са свързани с откриване на безстопанствени източници, кражба на радиоактивни вещества, нелегален трафик, инциденти при работа и други, уточняват от АЯР.

Коментари

коментара