Пернишките управници на сурвакарско турне по селата

Автентичният обичай Сурова продължи и днес. Ритуалът беше пресъздаден в селата, а финалът по традиция беше поставен в Кралев дол.

Тази година  Ярджиловци сведе глава в памет на малкия Кирчо, който не успя да се пребори с коварна болест. Нямаше надиграване на групите от трите махали,  а всички бяха застанали един до друг като едно цяло. Така беше ще почетена паметта на Кирчо.

Грохот на звънци и хлопотари, предизвикан от местните носители на традицията, събра мало и голямо в центъра на Дивотино. Селото беше огласено от фолклорен концерт с изпълненията на любимите народни изпълнители Георги Гьолски и Боряна Василева, кулинарна изложба и пищна заря.
Обиколка по Сурва отново направиха кметът на Община Перник Вяра Церовска заедно със своя екип, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов и общински съветници.
Кулминацията на празника беше в село Кралев дол. Всяка година на 14-ти януари мечкарската група, ръководена от войводата, обикаля цялото селище. Влиза във всяка къща и отправя благословии, а стопаните ги даряват.
В края на деня, след като са обиколени всички къщи, на площада в селото се играе така нареченото „мечкарско хоро“, за да се прогонят злите духове и болести от селото. Запазването на този обичай до наши дни се дължи на приемствеността между поколенията.

За Сурва трудно се пише и говори, трябва да се преживее. След автентичния обичай всички жители в Пернишко започват подготовката за 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри, който тази година ще бъде на 25, 26 и 27 януари.

Коментари

коментара