Сурвакари  подгониха злото от сградата на Община Перник пред камерите на БНТ

Снимка Фейсбук

Сурвакари  подгониха злото от сградата на Община Перник тази сутрин. Колоритната сурвакарска група влезе в кабинета на кмета Вяра Церовска в последния работен ден, часове преди старта на сурвакарските игри по селата. 

Екип на Българската национална телевизия – БНТ излъчи репортаж от мястото, във връзка с подготовката за обичая Сурва в пернишко.

Кметът на Перник Вяра Церовска разказа пред репортерката за обичая и традицията на Сурва, за това какво се случва в дните 13-ти и 14-ти януари по селата.  „Сурва е една традиция, която прави България много специална за света, тя излиза ивън пределите на страната“, каза още Церовска.

В миналото обичаят Сурва се е изпълнявал само от мъже. Но с развиващия се свят и еманципацията на жената във всички сфери на живота, така и в Сурвата голям стана броя на жените и момичетата, които надяват тежките звънци и кожи. Една такава дама бе показана в репортажа на БНТ. Тя каза, че тежестта на звънците не се усеща, кагато в теб живее сурвакарския дух.

9-годишната Роси също се криеше под една от пъстрите маски. Още е от невръстна тя се преоблича за празника наравно с оставалите от групата.

Георги – воеводата на групата също живее в празника откакто се помни. Той сподели, че вълнението е голямо, подготовката е през цялата година, а когато наближи празника „направо не се спи“.

Можете да видите репортажа ТУК

Коментари

коментара