Майсторът пластик от село Друган Кирил Щрапулин показа уникални неща за Сурва

Известният дърворезбар и пластик Кирил Щрапулин от радомирското село Друган представи своя изложба по повод предстоящия фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник.
Експонатите, сред които пластики от дърво и сурвакарски маски, са наредени в зала „Атриум” с партньорството на Областна администрация Перник и Народно читалище „Нови хоризонти 2009”.
Събитието откри областният управител на Перник Ирена Соколова:
„Експозиция като тази идва тъкмо навреме, когато Пернишко е в подготовка на най-дългоочаквания, жизнерадостен и самобитен празник за цялата област – „Сурва”. Представените маски, фигури и чудновати образи, са препратка към всичко онова, което за поредна година ще съпреживеем в нощта на 13 срещу 14 януари. Творецът е уловил магията на вековната традиция и ни я предава чрез езика на изкуството. Това е пътят, по който тя ще бъде съхранена и за идните поколения. „Сурва” е богатство, което влезе и в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство” – факт, който трябва да ни кара да се чувстваме горди, че нещо толкова ценно и автентично битува на нашата земя“
Кирил Щрапулин е автор на църковни дърворезби и природни пластики. Занимава се с дърворезби като любител от 1976 г. Негово дело е църковният олтар в храм „Св. Възнесение Господне” в родното му село Друган.”.
Настоящата изложба в галерия „Атриум” ще бъде отворена за посещение в дните до 30 януари 2019 година.

Коментари

коментара