Как се прави сурвакарска маска в село Кошарево? – ВИДЕО

Изработването на сурвакарска маска не е лесно, но не е и трудно стига да разбираш какво правиш и най-вече – по-възрастните да са те обучили добре как се прави това. 

Това показва репортаж на брезнишкия сайт Zapadno.com от  работилница за маски в Къщата на сурвакарските маски в брезнишкото село Кошарево.

В навечерието на обичая „Сурова“ кошаревци показват своята автентичност и дълголетна традиция и разкриват как изработват сурвакарските си маски.

Има твръдение, че именно оттук се е зародил обичаят Сурва. Наскоро в селото бе открит и Дом на Сурва, в емблематичната за селото „Турска къща“.

Във видеото ще видите майстора на маски Павел Павлов, неговите наследници и момчета от сурвакарската група на Кошарево, облечени в традиционните си костюми и звънци. Болюбашията Драган Мирчев ще разкаже за костюма си и за това как много групи копират стила им, „ама не им се получава“.

Освен основен майстор на ликове в Кошарево, Павел Павлов е и участник в сурвакарската група. От години той изработва сурвакарски маски за себе си, своите роднини и групата на селото. Толкова маски е изработил през живота си досега, че не им помни бройката.

„Тънкостта не е толкова голема, просто требва да имате въображение. Те са различни видове – както си я измислите и както си нагласите формата“, споделя Павел Павлов.

Ликовете на Кошарево се изработват с помощта на пера от кокошки, пуйки, гъски и други птици. Има специална техника, с която предварително се опъват перата, за да могат да стоят на маската. Към облеклото присъстват и огромни и по-малки чанове и звънци.

Вижте ВИДЕОТO:

А ако искате да се докоснете до колорита на кошаревските сурвакари, можете да го направите в нощта на 13-ти срещу 14-ти януари. В 22:00часа на площада на селото шествие от сурвакари с факли в ръце ще запалят голям огън, около който ще танцуват и вдигат шум, за да прогонят злото. Кашаревчани канят всички, които искат да се присъединят и да празнуват с тях. Повече можете да видите ТУК

Коментари

коментара