Обявиха жълт код за студ в страната. Синоптикът Кирил Михайлов разкри защо е най-студено в Трънско

Тази сутрин в Трън е измерена температура от минус 11 градуса. Това обаче със сигурност не е най-студеното време там, разкри в ефира на „Нова телевизия“ местният синоптичен наблюдател Кирил Михайлов.

„Аз съм на 52 години. През тях имам спомени за невероятни зими и студове. Това е сух студ. Фактът, че река Ерма тече на север, способства да се случват изключително ниски температури. Миналата година имаше рекорд – на 28 февруари срещу 1 март температурите паднаха до минус 27,5. В такива моменти човек има усещането, че му замръзват очите, сълзите, лицето ти се сковава. Но пък ние българите си имаме някои способи, с които да борим ниските температури“, каза с усмивка синоптикът.

Жълт код за ниски температури е обявен за 24 области в страната. Температурите през деня ще бъдат от минус 4 до 1 градус. В Трън рано тази сутрин е отчетена температура от минус 11 градуса, а в Кнежа – минус 19, в Смолян – минус 17.

През деня няма да има вятър, няма да има валежи, дори слънцето ще грее през по-голямата част от деня. В планините облаците ще се разкъсват до слънчево.

Предстоят ни  нови валежи към сряда-четвъртък, като на места те ще са значителни. Причината е поредния циклон, който ще премине този път почти през нашата страна

В сряда още преди обяд ще завали сняг в западните райони. Дневните температури на изток ще се повишават и през нощта срещу четвъртък валежите в Източна България ще бъдат и от дъжд, и от сняг.

В четвъртък ще продължава да вали , отново ще застудява, като тогава валежите почти навсякъде ще бъдат от сняг. Най-съществена нова снежна покривка  очакваме да се натрупа в планините на Южна България и северозападните райони.

Коментари

коментара