Това са пернишките хижари, които цяла България мрази и май ще се разделят с „чайната“ си на Черни връх

Иринка Костова и Чавдар Евтимов

Това са Иринка Костова и Чавдар Евтимов – перничаните, които просрамиха планинарството. Хижарите, които цяла България мрази. Хората, които застрашиха живота на замръзнал човек, отказвайки да му отворят вратата на стопанисваната от тях чайна на Черни връх във Витоша планина.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

Приятелите достигнали върха минути преди новата година, а хората, работещи в заслона, вече празнували.

Гледаха телевизия, седяха до печката, топлиха се, черпиха се с различни питиета”, разказа Кирил Радев.

„Протече по следния начин – с удряне по вратата и отвътре гласове, които казват: „Нормалните хора си седят в София”, добави Кенаров.

Заради дългия преход пеша, леката екипировка и ниските температури, Кирил губи телесна температура. Затова и неговите приятели продължават с опитите да влязат в хижата.

„Почнах да хвърлям снежни топки по прозорците, за да привлека вниманието им. Продължихме да удряме по вратата. Излезе една жена, която каза: „Тук няма никой”. И аз казвам: „Как няма никой, нали сте тук?”. И тя ми обясни – така и така, тук празнуваме в тесен семеен кръг и представете си, че няма никой. В крайна сметка вратата беше затворена пред носа си”, спомни си още Димитър.

Тогава приятелите решават да звъннат на спасителните служби за помощ, като оттам се обаждат да пуснат измръзналия човек вътре. Пращат и спасителен екип.

Тежки условия – -10 градуса, гъста мъгла, вятър, и успяват да стигнат, където е бедстващият и да му окажат лекарска помощ. Хипотермия имаше, слава Богу не в тежка фаза, и ниско ниво на кръвна захар. Екипировката беше крайно недостатъчна, екипировка, с която да ходиш на фитнес”, обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Мъжете са категорични, че са уведомили предварително хората от хижата за посещението си, но им казали, че не могат да посрещнат там новата година.

От Чайна „Черни връх”, която се стопанисва от перничани коментираха, че вина у тях няма, тъй като са предупредили, че няма да работят.

Ирина Костова и Чавдар Евтимов от Перник държат заслона под наем 20 години. Те били там в новогодишната вечер и не са се показали въпреки настояването на младите мъже.

Ние просто бяхме точно в момента на новата година, бяхме с вдигнати чаши за назздравица. Не можем да тичаме непрекъснато. Имаме нужда от изживявания, освен да обгрижваме тичащи в планината„, каза Ирина Костова.

По тези данни, които досега съм събрал, по всяка вероатност договорът ще бъде прекратен защото е описано, че те трябва денонощно да осигуряват подслон на хората„, заяви Мирослав Дачев от Българския туристически съюз.

Коментари

коментара