Трето поколение сурвакар остави Лас Вегас и Маями, за да се прибере в село Селищен дол и да прави маски

Репортерът на бТВ Камен Лисички отиде до село Селищен дол, за да срещне три поколения сурвакари на едно място – дядо, баща и внук.  Как традицията се предава в семейството вече половин век, каква е тайната при изработката на автентичната кукерска маска и как се готвят мъжете за „Сурва 2019“ в края на януари? Това показаха във видео от Селищен дол в предаването „Преди обед“.

Людмил Йорданов от село Селищен дол е на 29 години, трето поколение сурвакар и майстор на маски. Повече от половин век семейството му участва на народния празник Сурва.

„Още когато съм проходил, моите баща и дядо дори и не са ме питали, просто са сложили звънците и кожите и са видяли усмивката на лицето ми.  Това са първите ми стъпки в този обичай„, казва Людмил.

От малък Люси помага на своя баща и дядо в изработването на маските и е решен да продължи традицията.  „Не трябва да имаш само желанието да си кукер, трябва да дадеш и нещо от себе си“, казва той.

На последния фестивал Сурва в Перник над 30 души тръгват от дома на Людмил, за да се потопят в магията на Сурва.

„Направихме им с баща ми костюми и маски. Много мои приятели участваха, сред които и Мойсей, рап певецът Венци Венц. Христофор Григоров, момчето, което само си изработи кукерската маска с помоща на баща ми. А след това точно неговата маска спечели сребърен медал на последния фестивал“, разказва Людмил.

Преди няколко години Людмил сбъдва своята мечта – живее в Маями, Лас Вегас и Калифорния. Популяризира кукерството там и получава предложение за работа. Но патриотичното чувство го връща у нас.

„След шестата година осъзнах, че не искам да изживея „американската мечта“. Аз си имам своя мечта. Искам моята мечта да изживея, не някоя чужда. Точно тези мои мечти ме върнаха в България да правя това, което искам и обичам да правя“, споделя Людмил.

Това, което му доставя истинско удоволствие са кукерските маски. Изработва ги  изцяло от естествени материали – рога, дърво, кожа от животни, които не са застрашени от изчезване. Талантът на семейството не остава незабелязан. Фотограф на Нешънъл Джиографик идва в селото, за да разкаже историята на Людмил в страниците на изданието. Баща му пък остава в историята с кукерска маска, публикувана в 4-ти том на Енциклопедия България.

А за предстоящата Сурва Людмил казва:

„Ние ще дадем всичко от себе си, ще изработим новите маски с голямо желание и любов. Всяка година излизаме на Международния фестивал Сурва в Перник, да прогоним злото, да видим усмивките на хората. Пък каквото стане. Мисля, че заслужаваме голямото отличие“.

Коментари

коментара