Мъжкото богоявленско хоро на село Кладница тази година – в помощ на малката Ванеса

Най-калените мъже на Перник се събират за четвърта поредна година в Кладница, за да нагазят в ледените води на реката навръх Богоявление/Йордановден/. Това ще стане в реката над кладнишкия манастир „Свети Николай Чудотворец“

Ръгбистите на „Валяците“ Георги Ваклинов и Радостин Драганов, които живеят в селото са едни от главните виновци за мъжкото хоро на празника. Дни преди празника двамата преграждат водите на реката с бент, за да може да се събере повече вода за Йордановден. В мъжкото хоро обаче се включват и други спортисти, приятели и жители на селото.

Тази година  ръгбистите се обединяват в благородна кауза с желание да помогнат на дете в нужда – Ванеса Николаева. Предвидено е да бъде поставена каса до мястото на събитието и всеки , който влиза във водата да оставя дарение, както и всеки, който пожелае от публиката.

Малката Ванеса Николаева се ражда през месец февруари 2015 г., нормално бебе. Но след навършването на първия месец Ванеса е приета по спешност в болницата и се оказва с хеморагичен менингоенцефалит с придружаващи заболявания сепсис и синдром на дисерминална интравазална коагулация. Това е довело до детска церебрална парализа спастична квадрипареза, хидроцефалия, атрофия на очния нерв и епилепсия. Необходими да общо 21 880 000 евро за лечение в Турция. А детето трябва да отпътува най-късно до 28-ми януари 2019 година.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

За втори път на Йордановден ще хвърлят кръста в реката на град Батановци

Коментари

коментара