Звън на чанове и страховити сурвакари превземат Брезник до дни

Брезник се готви за Маскарадния фестивал „Сурова Брезник 2019”, който ще се проведе на 19-ти януари.

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе на 19 януари, когато Брезник отново ще бъде изпълнен със звън от сурвакарски групи. В събитието могат да участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други. Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват.

Община Брезник ще приема до 4 януари заявки от всички групи, желаещи да участват в маскарадния фестивал „Сурова Брезник ’2019”, съобщават от общинската администрация.

В дефилето всяка група изпълнява програмата си (слово, танц и музика) в рамките до 10 минути. Маскарадните детски групи пък представят програмата си в рамките до 5 минути. От Общината уточняват, че при явяването на по-голям от очаквания брой групи, организаторите си запазват правото да намалят времетраенето за участието на всички групи. Допустимият максимален брой на сурвакарска група, съставена от възрастни е до 50 души. Допустимият максимален брой на детска сурвакарска група пък е до 30 души.

Всяка група, която иска да участва трябва да попълни заявка за участие. Към заявката за участие групите трябва да приложат кратка анотация на обичая и информация за създаването, дейността и наградите на групата. Заявки за участие могат да се изтеглят от сайта на Община Брезник или да се получат на място от организаторите.

Маскарадният фестивал „Сурова Брезник ‘2019“ няма конкурсен характер. За участниците се присъждат награди, като всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди, както и по 100 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева ще има за най-малък и най-възрастен участник, уточняват още от Общината.

 

Коментари

коментара