Отчитат повишение на стандарта на живот в Перник

Снимка: Стефка Петрова, Фейсбук

„Докато в предишните години на възстановяване на икономиката след рецесията от 2009 г. положителните процеси обхващаха само част от областите, то в последните две години икономическото оживление се разпростря по територията на цялата страна.“ Това е един от изводите от ежегодния доклад „Регионални профили: показатели за развитие“, който се изготвя за седма поредна година от Института за пазарна икономика (ИПИ), пише вестник „Капитал„.

Всички области в страната отчитат увеличение на благосъстоянието и стандарта на живот на хората през 2016-2017 г. Сред областите с висок ръст на БВП на човек от населението през 2016 г. (последната година, за която има данни към момента) са икономическите центрове като Бургас и Стара Загора. Видимо увеличение има и в бързо догонващите икономики на Перник, Ловеч, Търговище, Разград и Габрово.

Като цяло обаче с най-високата оценка „много добро“ остава икономическото развитие единствено в столицата и област Габрово, докато сред най-слабо представящите се региони са Хасково, Сливен и Кърджали.

Труд и инвестиции

Фактор за икономическото оживление в страната е пазарът на труда. През 2017 г. заетостта отчита рекордно високи стойности за възрастовата група до 64 г. Безработицата също намалява и на места достига предкризисни нива. От ИПИ подчератават обаче, че още има области, където коефициентът е двуцифрен, като Плевен, Видин, Силистра, Шумен, което “ говори за сериозни структурни проблеми на местните пазари на труда, ниска мобилност на населението или дори статистически слабости в областните данни“, пишат икономистите от института.

Основен двигател за добро икономическо развитие обаче са инвестициите. Най-силните икономически центрове привличат и най-много чужди капитали. Това са София – област и град, Пловдив, Бургас, Габрово, Русе и Търговище.

Същевременно увеличението на капиталовложенията не е съпътствано от по-добра инфраструктура. „Въпреки продължаващото строителство на нови отсечки от изграждащите се в момента магистрали делът на магистралите и първокласните пътища остава реално без промяна общо за страната“, пишат от ИПИ, като добавят, че делът на пътищата с добро качество на настилката дори намалява през 2017 г. (до под 40%).

Коментари

коментара