Станката пред „Дума“: ГЕРБ заробиха община Перник! Янакиева остави 12 милиона, Церовска – 32 милиона лева дългове!

Станислав Владимиров Станката

СТАНИСЛАВ ВЛАДИМИРОВ е роден през 1978 г. в София. Има висше икономическо образование. Заемал е поста на заместник-кмет по младежки и социални дейности, спорт и сигурност в община Перник. Бил е председател на Младежкото обединение на БСП в града и секретар по организационните въпроси в ИБ на партията. Депутат в 42-то и 44-то НС от листата на БСП, избран от 14-ти МИР – Перник. Член е на комисиите по икономическа политика и туризъм и по вътрешна сигурност и обществен ред. Владее английски език.

ИНТЕРВЮ ЗА ВЕСТНИК ДУМА:

– Г-н Владимиров, Перник се изяви като флагман на протестите у нас. Какво изкара хората на улицата и защо ГЕРБ трябва да си ходят от властта?

– Основните искания на хората, които в началото бяха в различни посоки, накрая се очертаха в едно, и това са ниските доходи и бедността. България изостава чувствително в тази насока в целия ЕС. Често давам примера с Румъния, в която от догодина минималната работна заплата става около 860 евро, като за висшистите тя е над 900 евро. Колкото и управляващите да се опитват да омаловажават и да принизяват протестите, на хората им дойде до гуша от лошите условия на живот в България. Те все по-трудно се справят с всекидневните предизвикателства, с които управляващите ги сюрпризират неприятно всеки ден. Затова хората инстинктивно, с огромна енергия излязоха на улиците. Протестите може временно да намаляват като интензитет и като брой участници, но със сигурност отново ще наберат скорост. Защото и през рестриктивния бюджет за догодина, който мнозинството си прие, не се разрешават важните проблеми, които стоят пред страната ни – демографията, ниските доходи, бедността, неравенствата, здравеопазването и образованието… Правителството трябва да подаде оставка, защото показа неспособност да реши проблемите на хората. 10-те години, в които ГЕРБ управлява, показаха, че няма нито воля, нито капацитет да бъдат измъкнати българите от бедността и безизходицата.

– Наскоро Перник се прочу с шумен скандал заради обявения от НАП търг за продажбата на Профилакториума. Кой носи вина за това?

– Здравеопазването е сред сферите с огромни проблеми. Фрапиращ случай е капанът, в който управляващите от ГЕРБ в Перник вкараха здравното заведение. Ситуацията е идиотска – НАП заради дълг към нея да прави публична продан на една общинска болница. За съжаление, нито имаше адекватна реакция от страна на ръководството на Профилакториума, нито от страна на общината и Общинския съвет, които запазиха пълно мълчание. Получих информация, че те са знаели 10-ина дни преди обявяването на търга, но не са реагирали по адекватен начин. Вместо да тръгнат веднага към решение, започнаха да се оправдават, да търсят вини в минали периоди. Подобен тип болници наистина имат ограничен достъп до огромния ресурс на здравната каса, Профилакториумът от години е в хроничен финансов недоимък. Във времето община Перник, по един или друг механизъм, се е опитвала да кърпи огромните финансови дупки, но в момента това не се случва. И ако аз и моите колеги не бяхме реагирали адекватно със спешни стъпки, Профилакториумът щеше да бъде изтъргуван. Не мога да отрека и бързата реакция на министър Кирил Ананиев. Но проблемът не е решен дългосрочно, защото дългът остава непокрит. Болницата е знакова и емблематична не само за Перник, а и за Югозападна България. Тя е построена, за да могат миньорите и металурзите да намалят пораженията, които получават при тежката си работа.

– Какво е финансовото състояние на общината? Местната власт е заробила Перник с дългове.

– Тегленето на заеми е утвърден модел на ГЕРБ. Те винаги се оправдават с някакви външни фактори, с предшественици и никога не търсят причината в себе си. На мой въпрос финансовият министър Владислав Горанов много точно описа числата за финансовия колапс на общината. Кметът Вяра Церовска постоянно се оправдава с бившия градоначалник Росица Янакиева, но тя остави около 12 млн. просрочени задължения. Още първата година с встъпването си в длъжност Церовска ги увеличи със 6 млн. лв., задълженията вече са над 32 млн. В предходната година управляваше пак мнозинство на ГЕРБ. И ако кметът Иван Иванов, избран от това мнозинство, е заложил финансови бомби, то нека Церовска да бъде така добра да търси вината у него. Резонният въпрос е за какво са похарчени тези пари без да има видими резултати с каквито се хвалят от ГЕРБ. Перничани избраха Церовска заради това, че е от управляващата партия с надеждата, че ще има повече пари за общината. Но…с последните постановления на МС няма никакви пари за Перник. Явно ГЕРБ нямат отношение към управлението на общината.

За съжаление настоящият кметски мандат не може да бъде отличен с нищо съществено, направено за Перник, освен с огромните задължения. Протестите в Перник са с по-голям интензитет и енергия, отколкото в други части на страната. Сигурен съм, че недоволството на перничани е заради лошото управление на ГЕРБ. Хората усещат, че нашата община, която вместо да се възползва от близостта до столицата и Перник да се развива с много по-бързи стъпки – икономически, инфраструктурно и логистично, не само тъпче на едно място, но и се връща назад. Давам за пример Божурище и Елин Пелин, които са с много по-малък трудов пазар, но се развиват много по-бързо икономически. Разработиха индустриалните си зони и резултатът за жителите им вече се вижда. Казвам го с най-голямо огорчение като перничанин.

– След масови протести перничани спечелиха частично битката с „Топлофикация“ и спряха временно горенето на RDF отпадъци в нея. Битката е спечелена, но войната не.

– Тези битки не приключват с един протест или с един зададен парламентарен въпрос. Много е важен контролът на гражданското общество и активността, защото човек, независимо от каква позиция, много трудно може да се пребори с едрия капитал. Той винаги намира вариантите и вратичките, по които да реализира своите планове и печалби. Битката за по-чист въздух над Перник няма как да приключи с един акт на гражданското общество или на даден политик. Тя трябва да продължи. Да чукна на дърво, сега-засега, поне нямаме проблем с топлоснабдяването. Спечелената битка с ТЕЦ-а и неговия собственик Христо Ковачки са частичен успех и трябва да бъдем много внимателни за това каква услуга получаваме от „Топлофикация – Перник“. Ще продължаваме да следим какво е количеството на вредните емисии, които бълва ТЕЦ-ът. За замърсения въздух допринася и горенето на твърдо битово гориво, с което част перничани се отопляват. Общинското ръководство пропусна да кандидатства по проект за подобряване на околната среда и въздуха. По него се предоставят безвъзмездни помощи на семейства за преобразуването на техните горивни инсталации. Общинското ръководство в Перник не прояви никаква активност.

– Размерът на депутатските заплати отново стана актуален, правната комисия обаче отложи решение по предложението на Корнелия Нинова, която за трети път призова те да бъдат намалени. Много от народните представители от БСП даряват част от възнагражденията си за социални каузи. Вие всеки месец подпомагате спортните клубове в областта… 

– Принизяването на работата на НС не е полезно за никого. Ние сме парламентарна република и то трябва да бъде институцията, чийто авторитет трябва да пазим, ние политиците, но и цялото общество. Често се занимаваме с дребнотемие в НС, вместо да решаваме проблемите на хората. Припомням, че немалка част от работещите в министерствата получават доста по-големи възнаграждения от депутатите. Много от колегите ми отделят лични средства, които даряват за различни каузи. И аз не правя изключение, но нека да запазя за себе си всичко онова, което ме кара да бъда щастлив всеки месец, макар и с малки финансови помощи в различни сфери.

Коментари

коментара