За първи път в историята на града! Строят параклис в двора на пернишко училище!

Снимка: БТА

Най-старото училище в Перник – Шесто СУ  „Св. Св. Кирил и Методий“ се слави със своите новаторски инициативи. Училището е единственото в областта, съхранило 60 години своя фанфарен оркестър и мажоретния си състав. Децата от училището украсяват всяка година града със свои рисунки и макети по време на фестивала Сурва, Великден, за 24-ти май. 6-тото открай време има добър имидж на едно от най-добрите училища в града, както сред деца, така и сред родителите. Но това, което в момента се случва в двора на училището надминава и най-смелите ни очаквания!

За първи път  в историята на пернишко училище в двора му ще бъде изграден параклис! Първата копка вече е факт, тя бе осветена лично от  Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия, който бе на посещение в Перник.

Храмът ще носи името на училището „Св.Св. Кирил и Методий“, а строителството е съгласувано с областния управител Ирена Соколова, Българската православна църква, Регионалното управление на образованието и родителското съсловие.

Инициативата за изграждането на православния храм е на директорката на училището Адриана Ольова.

По думите на Ирена Соколова това начинание ще даде възможност да върнем децата си към вярата и изконните български традиции.

Обучението по религия, чиято необходимост се чувства все по-осезаемо в наши дни, трябва да насочва учениците в правилната посока, да преценяват кое е правилно или погрешно. Шесто СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде пионер в това отношение сред пернишките училища „, каза областният управител Ирена Соколова пред БТА.

Коментари

коментара