Пазителите на язовир Лобош с равносметка и уникално видеопослание към всички бракониери: Мърши, знайте, че ви гледаме, войната сега започва!

Тази година ЦРОО – Перник изпраща една година с по-малко мрежи и повече доволни рибиловци. Година, в която отново имаше зарибявания, почиствания на бреговете и уловени трофейни риби, правят равносметка доброволците, които цяла година бяха по петите на бракониерите.

Ето какво още пишат те: 

Проверките по вода и суша бяха непрестанни през годината и на лице бе по-слабото мрежарене. Две мрежи бяха извадени и изгорени в началото на годината и до тук. Далеч сме от мисълта, че не е имало хвърлени парчета мрежи и през останалата част от годината, които не сме успяли да засечем, но стотиците метри мрежи липсваха. Това неминуемо оказа влияние върху риболова и хората , които посещават редовно любимият на всички ни язовир, отчетоха факта, че изпратихме една 2018г. с повече хубави риболовни емоции от предходни години. Доброволния ни труд датиращ от ноември 2016 г. взе да дава резултат. До тук добре, но лека-полека годината се търкули и дойде 20 ноември.

Рибари никакви, студ, мъгла и наближаващата дата 6 декември – Никулден… Сформирахме екипи за ”затваряне” на язовира от 8 до 14 часа в денонощието – акции по наблюдение с термокамера и тралене с трал от лодка за търсене на бракониерски мрежи.

В акциите се включиха 21 на брой добровлци от ЦРОО- Перник с дейната подкрепа на ИАРА Перник. Старта на офанзивата бе даден и се започна с цирка…

Публикуваме клип направен с термокамерата ни с ваденето на бракониерски мрежи на небезизвестния и основен унищожител през годините на язовир Лобош – Митко Бараката от Суходол заедно с авера му. Мрежаренето се извършва на устието от двете страни на острова намиращ се в ляво от асфалтовия път на залива Радибош. Боклуците не подозираха, че ги наблюдаваме и спокойно вадеха стотиците метри мрежи…

Припомняме, че юни месец тази година по инициатива на ЦРОО и други доброволни рибноопазващи организации бе променен закона в частта му ”наказателен кодекс” и токаджийството и мрежаренето е КРИМИНАЛИЗИРАНО деяние. Първо хващане акт 10 000 до 15 000лв ,второ…условна или ефективна присъда до 12 месеца!

Митко Бараката и авера му са първи в списъка за яз. Лобош и срещу тях стартира офанзива до залавянето им! Ще бъде впрегнат целия наличен човешки ресурс на ЦРОО Перник заедно с МВР Перник и Радомир , както и ИАРА Перник да хванем тези престъпници ,които крадат от всички нас. Молим всички риболовци посещващи язовира да си отварят очите на четри посока устието, до двете къщи с двата фургона на брега, до които има няколко цветно боядисани кошера…Там се намира бърлогата на бракониерските изчадия. СИГНАЛИЗИРАЙТЕ ! Има кой да ви обърне внимание !!!
Мите бракониерчето го чакат тежки дни…

На 3 ти срещу 4 ти декември в 4.10ч сутринта бе извадена от член на ЦРОО и Светослав Токов- служителя на ИАРА Перник, бракониерска мрежа в залива на бившата база „Заводски строежи” ( залива зад голямата скала до понтоните на Киро) Мрежара е ясен и там... случая е още по-интересен, но ще го засегнем друг път в друг наш писмен доклад.
Два поредни вторника по тъмно рано сутринта в мъглата излезе по вода лодка от брега някъде в района на понтоните при Киро. Не можем да кажем точната локация на лодката, защото когато има мъгла обхвата на ”далекобойност„ на камерата е до 2 км.
Под постоянен мониторинг е цялата бракониреска сган на язовир Лобош и докато не видим осъден с ефективна присъда бракониер няма да мирясаме!

Желаем неспокойна плувка през 2019 и при нередности сигнализирайте !!!

ЦРОО Перник – Марио Антонов 0897 640 280
ИАРА Перник – Светослав Токов 0887 214 888

 

Коментари

коментара