Пернишкото земетресение прецакало минералната вода на софиянци и изграждането на балнеоцентър

Снимка: Интернет

Пернишкото земетресение затапило минералната вода на Централна баня.  Водата тече със 7 л/сек. по-слабо, пише вестник „24 часа“. 

От 19 л/сек. дебитът паднал на 12 л./сек. Дебитът на минералния извор в центъра на София, който захранва Централна баня е намалял с 36 процента. И реално вече водата е недостатъчна да се ползва банята като балнеоцентър. Според експерти причината е пернишкото земетресение от 2012г. Трусът бе със сила 5,6 по Рихтер и разтресе сериозно и столицата.

След земетресението лековитата вода вече е крайно недостатъчна за бани и в същото време да остава и за хората, които наливат вода от чешмите.
Пред 2006 година дебитът е бил 19 литра в секунда, а през 2004 година след балнеоложка оценка става ясно, че е намалял на 12 литра в секунда. Сега 8 литра от тях отиват в 44 чешми за свободно наливане от гражданите, което трябва задължително да бъда подсигурено по закон. Така остават 4 литра, които са крайно недостатъчни за спа център. За него са нужни поне 25 литра в секунда, сочи анализът.

Бившият женски басейн в северното крило на банята
Снимка: 24 часа

В продължение на 10 години софийска община се е опитвала да намери инвеститор за балнеоцентър, но инвеститори така и не се появиха. Липсата на инвеститори са от една страна липса на паркоместа, където клиентите да идват с колите си. От друга страна е и риска при ремонта на сградата водата да се замърси. Само за укрепване на банята са нужни 9 милиона лева, твръдят експертите.

В същото време сградата на банята, която е обявена за паметник на културата, се руши. Северното и източното крило са в много тежко състояние. Корозията и течовете поставят сградата в риск, а укрепващите й елементи са на ръба на сигурността, твърдят експерти.

Снимка: 24 часа

Така общината обмисля идеята в сградата на банята да се разшири музеят на София, мъжкият басейн да стане театрална зала с 250 места, а женският – музикална със 150 места. Предвижда се да бъдат изградени детски ателиета, а пространството под комина да се превърне в наблюдателница с кафене в основата. Отделно ще има и специална зала за минерална вода и други, в които да бъдат показани по-голямата част от колекцията на музея, която има над 120 000 експоната.

 

Коментари

коментара