Час по Музика с Духовия оркестър на Перник

Емблематичният Духов оркестър на Перник с диригент Трифон Трифонов изнесе поредния си образователен концерт пред деца от пернишките училища. Това се случи в малкия салон на Двореца на културата. Подобни концерти диригентът на Перник и неговите колеги правят от 10 години. 

Инициативата цели да запознае децата с духовите инструменти, разказа диригентът на оркестъра Трифон Трифонов пред БТА. По думите му всеки музикант показва на учениците своя инструмент. Така те виждат и чуват поотделно и флейта, и кларинет, и валдхорна, и др. Според Трифонов децата най-много харесват тубата, защото е най-голяма. Те с удоволствие слушат и исторически факти, както за инструментите, така и за оркестъра.

Малките перничани танцуват в акомпанимент на оркестъра и валс, и танго. „Става голяма веселба“, казва Трифонов. В края на музикалното преживяване той дава на децата по един лист с песента „Детство мое“ и всички запяват под звуците на духовите инструменти. За финал всички се хващат за Дунавско хоро.

Духовият оркестър в Перник е на 116 години. Той е първият български граждански оркестър, сформиран е от мината. Формацията направила първите си стъпки 28 години преди Перник да бъде обявен за град.

Видеокадри: Елка Робева. Монтаж: Младен Стоянов

 

Коментари

коментара