Проектът-мечта на кварталци за парк до реката е вече факт! Ето какво ще има в него!

Нов парк ще бъде изграден в Кметство Изток. Идеята датира отдавна, но по различни причини изграждането се отлагаше през годините. 

Първото условие е да има план, който да е съобразен с нуждите на жителите на Кметство Изток. Планът вече е факт, като средствата за неговото изготвяне са от капиталовите разходи на Община Перник.

Предвижда се паркът да бъде по брега на река Струма в пространството от Кметството до блок 60 на улица „Благой Гебрев“. Общата площ на парка ще е 50 декара и той ще бъда обособен в няколко зони.

Първата зона, която е пред кметството включва амфитеатър и площадно пространство за културни мероприятия на открито.

„Досега винаги мероприятията се осъществяват на така наречения Канал, където пространството е доста малко и се намира между две улици“, коментира пред ТВ Кракра кметът на Изток Емил Костадинов.

Следващата зона на парка ще е пред Езиковата гимназия. Идеята е тази зона да е кът за отдих, където да има алеи с места за почивка, игри на тихо, като шах и табла, за да могат и по-възрастните хора да имат занимания.

В новия парк е предвидена и зона за разходка на кучета. Тя ще бъде оградена и ще бъде единствено и само за кучета.  Друга зона ще бъде обособена за стрийт фитнес и детска площадка. Към блок 60 ще бъде разположен парк на предизвикателствата с атрактивни съоръжения, малка версия на този в кв. Драгановец.  Ще има и две детски площадки – едната за по-големи деца, а другата за по-малки.

„По проекта все още се работи. Идеята е да може да им една велоалея, която да минама през цялото продължение на парка, както и отделни алеи, на които да могат хората и майки с колички да се разхождат“, каза пред ТВ Кракра кмета на Изток Емил Костадинов.

„Финансирането на проекта е следващата стъпка, то би могло да дойде най-вече от европейските програми.  Все пак знаем общината в какво състояние се намира и не би могла да отдели такъв бюджет“, каза кметът на Изток Емил Костадинов. Той допълни, че изграждането на парка съобразно с възможностите за финансиране може да стане и на отделни етапи, но на финала ще се сбъдне мечтата на поколение жители на кв. „Изток“ – да имат парк до реката.

Коментари

коментара