Перничани се изпокараха каква вода да пият децата им в детските градини

Перничани се изпокараха в социалната мрежа по един доста съществен въпрос: Какво вода да пият децата им в детските градини?

Спорът тръгна от пост на родител в перншката група „Снимай Перник“, в който гласи:

„Децата ми посещават една от детските градини в Перник. От началото на тази учебна година директорката на заведението ни информира , че има заповед децата да пият вода само от чешмите. Забраниха ни да носим бутилки с минерална вода. В същото време има познати в София , които не са чували за подобна заповед. Моля споделете ако имате някаква информация по темата или опит с други детски градини“.

Перничани се разделиха на два крайни лагера: тези, които дават на децата си да пият вода от чешмата и смятат, че бутилираната минерална вода е много по-опасна за здравето, тъй като пластмасата отделя химикали.

И други, които смятат, че водата от чешмата е много по-мръсна, хлорирана и минава през стари доста мръсни тръби, от които се отделят също вредни химикали. Освен това е отвратителна на вкус, а през зимата е ледено студена, което пък води до разболяване и настинки.

Къде обаче е истината? Може би някъде по средата? 

МОТИВИ: Оказа се, че наистина има заповед от РЗИ за това децата да пият вода само от чешмата. Мотивът е, че бутилираната вода застоява по складовете и е опасна за здравето на децата. Родителите често купуват минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 милиграма за литър, неподходящи за всекидневна употреба от деца под седем години. Вода с по-високо съдържание на флуор разваля зъбките на децата, алармират здравните власти. Нищо обаче не се казва по въпроса за трапезната и изворната вода в бутилки. Освен това самото товаряне на капачката на шишето с вода е повод на много бацили да се впуснат към него.

НАРЕДБА: Новата напредба от началото на календарната година на Министерството на здравеопазването гласи, водата да е само течаща, тоест от чешмата. Бутилирани минерални и трапезни води могат да бъдат допускани само там, където течащата не е годна за пиене, но само след искане от директора на градината. Досега тубите с води се носеха периодично от родителите. Вече не могат да бъдат внасяни и персонални шишета за вода. Здравните власти препоръчват през зимните месеци на децата да се предлага питейна вода на „стайна температура“, което би могло да се постигне като същата предварително се налива в съдове, отговарящи на изискванията за контакт с храни, в които водата се подменя няколко пъти на ден.

Ето какво всъщност гласи писмото, което МЗ е разпратило до РУО, а от там разпространяват по детските градини:

Във връзка с получено писмо на Министерството на образованието и науката № 9105-417/12.12.2017 г., вх. № РУО1-29443/13.12.2017 г., и писмо на Министерството на здравеопазването (МЗ) с изх. № 98-358/22.11.2017 г., Ви уведомявам следното:

Съгласно чл. 31, ал. 1, т.10 от Наредба № 26 от18 ноември 2008 г. на МЗ за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и чл. 27, ал. 1, т. 8 от Наредба № 3 от 5 февруари 2007 г. на МЗ за здравните изисквания към детските градини, в детските заведения задължително се използват индивидуални чаши за вода за всяко дете. В нормативната уредба няма разпоредба, задължаваща директорите на детски заведения да използват пластмасови чаши за еднократна употреба.

По смисъла на чл. 2, ал. 2 от Закона за храните бутилираните води са храни. Храните се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност. Предлагането в детските заведения на бутилирана минерална, изворна и трапезна вода, в случаите, в които обектите са захранени с питейна вода и няма издадени ограничения от здравните власти за нейното използване, се извършва с мотивирано решение на директора на съответната детска градина. Доставката, приемането, съхранението, използването и предлагането на бутилирана вода се организира от директора, а не от родителите, при стриктно спазване на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове към него. При условие, че на децата се предлага вода от диспенсъри, следва детската градина да има сключен договор със специализирана фирма, която да отговаря за периодичното им почистване и дезинфекция.

Повторното или многократно използване на опаковки за еднократна употреба за бутилирана вода крие риск за здравето. Здравните власти препоръчват през зимните месеци на децата да се предлага питейна вода на „стайна температура“, което би могло да се постигне като същата предварително се налива в съдове, отговарящи на изискванията за контакт с храни, в които водата се подменя няколко пъти на ден.

От писмото може да се съди, че това откъде ще пият вода децата зависи и е изцяло отговорност на директора на съответната детска градина.

А ето и част от коментарите на перничани по темата: 

Тиара Аурора И кое му е лошото децата ни да пият вода от чешмата? Не знаете ли колко е вредна тази от пластмасовите бутилки! Плюс това честата употреба на мин. вода не е полезна! Едно време пиехме вода направо от кладенци и реки!!!
Мария.Марио Карамфилови Лошото е че не навсякъде водата е годна за пиене! Моето дете го боли корема когато пие от чешмата, има различна минерализация и им вода спец за деца която не е вредна. Малко повече информираност по-въпроса в гугъл 🙂 същото се отнася и за пластмасата 😉
Соня Атанасова Не е от тръбите просто не се заблуждавайте просто водата е само тиняк,ако не е изстудена . Погледнете само как се захабяват и тоалетни и вани. За какво говорим???
Габриела Александрова То и минералната никой не може да ви гарантира, че не е чешмяна
Лора Димитрова „Минералната“ и „изворната“ я пълнят от обикновенни чешми. 😉
Даже имам познати, които са ми го споделяли че го правят.
Каква е тази мания по пластмасата?
В нашата градина няколко майки се оплакаха, че не искат децата им да пият вода от пластмасов галон.
Директорката се обърна към РЗИ, за да изследват водата и да проверят годна ли е за консумация, оказа се че е годна и доста хора се зарадвахме, че децата ще си пият нормална вода.
Моето си пие чешмяна вкъщи, както аз и баща му като малки.
Обаче тогава пък друга група , която незнайно защо обича да дава на децата си престояла вода от пластмасов галон.. Не давали на децата си да пият от чешмата, измислиха хиляди простотии, където съм убедена че не са вярни.
Измислиците и лигавщините на „новите родители“.Имам приятели, които работят в Девин, Горна Баня и Банкя… Наясно съм, вярвайте! 😉
И какво ви учудва, не знаете ли в какво стой водата?!
Диспенсърите са с галони, а те са пластмасови… Не знам на мен кое ми е „некомпетентното“, но вие определено сте в огромна заблуда, щом не ви пречи че реално водата е престояла.
И си е точно така.
Имам познат, който доставя „изворна“ вода , която преди това я пълни от една чешма в едно село. Не да съм наясно, аз съм прекалено наясно!
А за вредите от пластмасата, може да прочетете навсякъде щом сте толкова голям фен на информираност от чичо гугъл… 😉
Ivo Vasilev Не съм казал че е лошо.но смятам че всеки има право на избор.а иначе обърнете внимание какво тече след аваря например
Peter Petrov. Ако става въпрос за чистотата на водата, тази от чешмите е меко казано неподходяща за пиене. Отделен въпрос е, че е хлорирана.
Ако става дума за минерализацията, да не е добре малки деца да пият постоянно силно минерализирани води, каквито са българските. Но на пазара е пълно с трапезна вода и проблемът се решава.
Ако става дума за вредност на пластмасовите шишета, това е много силно преувеличен фактор и доколкото го има се отнася до продължителна многократна употреба пластмасови шишета, което никой не прави.
На мен ми звучи странно. Затова е важно да се разбере причината за подобно изискване.Peter Petrov хм… Може би най-добре е градините/родителите да закупят филтрираща система, с която да се пречиства чешмяната вода.

Катя Йорданова Тръбите са си същите, вече на по 50 -60 години. Постоянно някъде ВиК разкопават, и водата тече мътна доста често, но какво от това? В нас ако 3 дни не измия мивката, има червени следи от капките на водата, но това са дреболии… Полезна е за децата.

 

Mariyana Vladova Много хора почнаха да се превземат,минералната вода си е просто бизнес, само незнам тези, които смятат ,че тя е полезна вие от къде знаете какво точно пиете.

 

Инж. Владимиров Може би не ми е мястото да коментирам тук, но никой ама НИКОЙ не може да забрани детето ви да пие каквато вода пожелае или каквото му дадете да пие

 

Десислава Божидарова а бе няма нищо лошо във водата от „кранево“, но тръбите, през които минава я прави интересна! дали минерална или изворна, преценка на родителите! много тегаво да има надписано шише и детето да пие от него… навремето нямаше такава служебна лиготия

 

Сузана Стоименова Заповедта дори не е от тази година. Единствения проблем, който аз виждам е че зимата водата е много студена. Но затова пък може да се налива предварително в кани за да е със стайна температура. Нямаме право да внасяме вода, по същата логика по която не внасяме храна- няма как детската градина да носи пълна отговорност без да контролира какво се консумира.
Диана Димитрова И в София в повечето детски градини е така. Не дават да се внасят шишета с вода. Децата се оплакват, че водата е студена и не става за пиене. Всички знаем, че не даваме на децата си да пият студена вода от чешмата, но в детските градини е точно такава – чешмяна и студена.
Lili Petrova И да не ти разправям, щото вероятно и ти си виждала, какви немарливи родители има понякога. И от какви жабурнясали шишенца им консумират дечицата. Като се тръшнат обаче от някой стомашен проблем , кой ще им е крив обаче. Сега е много модерно да се хейти и да обвиняваш …
Диана Димитрова Lili Petrova , това е Ваш личен избор. Не е добре да се пие ледена вода, нито от деца, нито от възрастни в грипният период най-вече. Децата тичат, потят се и едно неконтролирано пиене на студена вода от чешмата може да доведе до болно гърло много бързо. Да не забравяме и че са в група по много дечица и това също е рисков фактор за бързото разпространение на вируси.
Xris Xaruki В София важи същата забрана (явно не навсякъде, щом са Ви казали, че няма такова нещо), в нашата ясла водата се подменя всеки ден и е със стайна температура. Друг е въпроса, че софийската вода е нормална на вкус, а пернишката е отврат.
Ludmila Dimitrova Това е поредното безумие,никой неможе да ви забрани такова нещо.Мойте деца пият само минерална вода,всички в къщи пием само такава вода.И няма човек,които ще ме принуди да си променя решението.Това е подсъдимо от всякъде.В цял свят пият само бутилирана вода.
Ronito Lambeva В наща градина е същото проблема дойде от една майка,която се оплака ,че носим минерална вода Девин изворна не разпечатана.Тази майка каза на родителската,че не познава хората които я носят,и че не се знае с какъв срок на годност е самата вода ,от тогава РЗИ забрани.Майката ,която се е оплакала каза,че трябва да носи някои отговорност и ,че директорката трябвало да подсигури.
Не може на 250 деца да подсигурява вода директорката .
По добре е да съберем подписки и да променим закона който е от 2007г. ,Да имаме права родителите повече в градината.в момента нямаме никакви права .По този закон не могат да се вкарват и пакетирани работи на рожденни дни на децата .Това за мен е тъпо,ако се съберем повече хода да променим самия закон може и да успеем .
Илиан Стоименов РЗИ накара градините да купят филтри, кани, стерилизатори, метални чашки. Сега се оказа, че след филтъра е още по зле и пият от чашките, като ги греят с каните. Цирк и безумие. Филтъра е 300лв/ бе до колкото чух…
Венцислав Божов Неразбирам кой е казал че трябва да се пие минерална всеки ден ‘ Има на пазара трапезна,изворна води подходящи за всеки ден ! И не разбирам за какво е тоя спор ! Теа който пият от чешмата отварят очите на другите ! Всеки е свободен да пие какво му се иска ! Сега ще се появят ракиджиите да започната да хулят как е възможно да се пие вода !
 
 

Коментари

коментара