Родителите на починалото момче на стола на пернишкия доктор Валентин Павлов търсят справедливост

Родителите на починало от упойка момче търсят справедливост. Те ще обжалват условните присъди на лекаря, отговорен за смъртта на сина им.

През юни 2016 година д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника в Перник. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени показатели.

Според вещите лица, ако се приложи антидота, който не е бил наличен, смъртността се свежда до 5%. Ако не се приложи смъртността е 100%, коментира случая Румяна Арнаудова.

„Дентролен” не е разрешен за използван в България, има го само в няколко болници в България, няма как да бъде използван в доболнична помощ. Всяка една инхалационна анестезия може да доведе до отключване, всяка една във всяка една болница, във всяко едно лечебно заведение.

Това не е алергична реакция – да те изпрати на легло пациента и да се предвиди”, казва д-р Валентин Павлов пред bTV. Според прокуратурата Спешна помощ е била извикана твърде късно, а пристигналата линейка е била без необходимата апаратура. Софийският градски съд постанови условна присъда 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които д-р Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиниката.

Това не е лекарска грешка, това е престъпление, смята майка на Алекс. По думите й никой не им е обяснил за рисковете от упойката. „Условната присъда е подигравка, ще обжалваме“, коментира бащата на починалото момче Валери Захариев.

Адвокатът на семейството коментира, че все още не е ясно защо екипа от клиниката в Перник не е потърсил веднага антидота „Дентролен”.

Пълният разказ за кошмарният ден на семейството и мнението на страните можете да видите във видеото

Коментари

коментара