Кметски наместник и жители спряха добив от кариера в Трънско

Снимка: zapadno.com

Кметският наместник и жители на трънското село Ездимирци застанаха пред тежките машини на строителна фирма, която започнала добив на инертен материал от бивша кариера в населеното място, съобщава сайтът Zapadno.com.

Добивът от кариерата започнал преди около 2 седмици, когато в района на селото се появил лъскав автомобил, който обиколил района. Два дни след посещението на скъпото возило се започнало с копаенето от бившата кариера над село Ездимирци. Тишината и спокойствието в района били нарушени от силния тътен и прах, които генерирали тежките машини на строителната фирма.

Снимка: zapadno.com

„Първо видях една много лъскава и черна кола да спира и да оглежда разни терени. Два дни след като видях тази кола да оглежда терените, първо започнаха да копаят долу в нивите, под кариерата. Копаеха в нивите и оттам изкарваха камиони. След два дни копаене там се преместиха на кариерата и оттам като се започна от четвъртък до понеделник – непрекъснато тропане. Изобщо не можеше да се държиш в кожата си. Ти избягваш на село да живееш и в един момент започват някакъв шум, прах, колата беше в ужасно състояние“, сподели пред Zapadno.com местният жител Гергана Георгиева.

Снимка: zapadno.com

Тя добави, че по време на дейностите, които тежките машини са извършвали, не е имало никаква създадена временна организация на движението на автомобили, тъй като кариерата е до главния път на селото. Заради разполагането на тежката техника на платното за движение, хората от селото не могли да използват главния път и им се налагало да се придвижват по 1-километров черен път през ливадите, за да излязат от населеното място.

Снимка: zapadno.com

Проблемът с добива на материал ескалирал вчера, когато кметският наместник на Ездимирци Петър Петров и местни жители блокирали багера на кариерата. С няколко автомобила и решението да не отстъпват те застанали между багера, който разбивал камъни и главния път. Кметският наместник каза, че проблемът е от около 2 седмици, а инертния материал от района на селото се карал на моста при местността „Секирица“, където в момента се извършва ремонт.

Няколко пъти кметският наместник е водил разговори с техническия ръководител на ремонтните дейности при местността „Секирица“.

„Те започнаха да копаят без да се допитат до никого и влязоха в един частен имот, което е недопустимо (бел. ред. преди бившата кариера има частни земи, през които тежката техника е преминавала). Аз ги спрях, на следващия ден те бяха на кариерата. Нищо лошо няма – да копаят. Все пак трябва да се направи един мост, не трябва да се прави частен имот. Но без разрешение, без необходимите документи, без концесия – без нищо. Получи се едно недоволствие от жителите. Аз отидох и ги спрях. Това беше първия път. Преди няколко дни отивам, минавайки по моста виждам въпросния техник и той ми казва: Аз утре качвам отново багерите на кариерата. Приех го като несериозно, но тръгвайки към Трън гледам пак багера нагоре. Обаждам се на кметицата и на 112. Разрешение не беше получено от никъде, това не е разрешение да ходиш на лов или риболов. Сложих си колата на кариерата, препречих пътя на багера, който копаеше на кариерата и ги предупредих: Аз оттука няма да се махна по никакъв повод докато не ми се донесе документ, в който да се каже, че имате право да копаете тука. Размениха се едни реплики между мен и техническия“, сподели кметският наместник на Ездимирци Петър Петров.

Снимка: zapadno.com

От обекта, на който се извършва ремонт на моста при местността „Секирица“ потвърдиха, че тяхна техника е била в района на село Ездимирци и поясниха, че „са имали намерение да добиват материал, но кметът ги е спрял“. Въпреки това жителите на Ездимирци са категорични, че от района са изкарвани добити материали от кариерата. Това може да бъде видяно и на двете места, където техниката е работила – на кариерата и в района под нея. Следи от дейностите са оставени и върху асфалта около кариерата, както и на разклона за село Ездимирци при местността „Секирица“.

През последните 2 седмици местни жители на трънското село са подавали сигнали за проблема до Община Трън, Агенция „Пътна инфраструктура“ и дори спешния номер 112. Въпреки това институциите са се задвижили едва вчера, когато Община Трън е подала сигнал до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник за добиване на материал от кариера в землището на село Ездимирци без издадени разрешителни. Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник ще уведоми компетентния орган в ситуацията – Министерство на икономиката. От Инспекцията бяха категорични, че дори за добив на материал за ремонтните дейности, фирмата трябва да има одобрено инвестиционно предложение и концесия, която се издава от Министерство на икономиката. Процедурата по издаване на такова разрешително е дълга.

Ремонтът на моста при местността „Секирица“ в Трънско стартира в началото на месец октомври тази година. Ремонтът се наложи след тежкия пътнотранспортен инцидент със сръбски ТИР разрушил целостта на бетонните парапети на моста и пълното ограничаване при движението на жителите на Трън от и към града. При строителството се предвижда подобряване на експлоатационните характеристики на съоръжението, съответстващи на съвременните европейски изисквания за безопасност.

Коментари

коментара