Нови автобуси на газ, табла по спирките и електронно таксуване са част от мерките по новия Проект за градски транспорт в Перник

В Перник ще бъде изградена устойчива транспортна система, която да намали зависимостта от използването на личния автомобил в полза на чистите форми и средства на придвижване в градската среда.
Това е главната цел на проекта„Интегриран градски транспорт на град Перник” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020″, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, който беше представен днес. Негов ръководител е зам.-кметът Денислав Захариев, а координатор е Тинка Петрова.
„За мен е голямо предизвикателство този проект, който е най-големият за Общината. Екипът, който ще го управлява, е изцяло от служители на администрацията. Гласувано им е голямо доверие и отговорност. Убедена съм , че това още веднъж ще покаже, че работим сериозно и отговорно за нашия град. Това е нещо, което сме обещали да променим и съм убедена, че ще го направим така, както трябва“, каза кметът Вяра Церовска, която присъства на началния брифинг по темата.
Ръководителят на проекта зам. кмет Денислав Захариев разясни, че проектът се осъществява по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на ОПРР 2014-2020, процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-1.018 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Перник. Общата стойност на проекта е 9 524 495,00 лв.
По думите му дейностите по проекта включват обновяване на подвижния състав на четири основни линии на градския транспорт № 10,15,17 и 20 чрез закупуване на 15 нови автобуса на природен газ, изграждане на газозарядна станция и ремонт на депо, въвеждане на система за контрол на обществения градски транспорт, поставяне на 70 бр. информационни табла по спирките, въвеждане на електронна система за таксуване в превозните средства. 
Специфичните цели на проекта са подобряване качеството на транспортното обслужване в Перник, а именно чрез -повишаване на сигурността и надеждността на транспортната услуга; намаляване времето за пробег по маршрутите – създаване на по-ефективен и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия; по добър комфорт на пътниците – повишаване на привлекателността на обществения градски транспорт;-осигуряване на социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт.

Коментари

коментара