Пернишките училища нащрек: Текат масови проверки за отсъствия на ученици

Внезапни проверки на МОН изправиха нащрек директори и учители в пернишките училища. Проверяващи следят стриктно за това пишат ли се отсъствия от час, правилно ли се води документацията, протича ли училищния процес нормално и дали не са фалшиви извинителните медицински бележки на учениците.

Преподаватели споделиха пред zaPernik.com, че са получили точни инструкции от директорите да пишат отсъствия и да не си „затварят очите“ пред отсъстващи деца без извинителни бележки.

Стриктното спазване на училищните правила обаче водят след себе си други проблеми. Вместо НАСИЛСТВЕНО да се стимулира присъствието в училище, може да се получи така, че сериозен брой проблемни ученици да бъдат изключвани от училище, а семействата им тормозени от социалните служби.

Според пернишки преподавател има проблемни деца, които трупат отсъствия независимо от волята на родителите им. С тези деца се работи и се полагат сериозни усилия те да влизат редовно в клас. Този процес обаче е бавен, въпреки напредъка.

Правителството прави всичко възможно всички деца без изключение да влязат в системата на МОН. Въпреки, че това едва ли ще доведе до по-образовани деца.

Според МОН- ополистите,  ако детето ви натрупа повече от 130 часа отсъствия в училище, независимо дали по уважителни или неуважителни причини, ще бъдат викани социалните служби.

Когато директорът на едно училище забележи, че негов ученик отсъства повече от 130 часа, той трябва да изпрати сигнал с имената и броя на отсъствията на детето до началника на Регионалното управление на образованието, пише „Монитор“. Той от своя страна трябва да предаде информацията до социалните служби. От което ще последва проверка от тяхна страна защо детето не е посещавало училище.

По същия начин се процедира, ако детето направи повече от 40 неизвинени отсъствия. При повече от 15 отсъствия по неуважителни причини един ученик ще бъде преместен в друга паралелка в същото училището. Ако той обаче продължава да пропуска часове и да трупа отсъствия, директорът отново е длъжен да уведоми регионалното управление и социалните служби.

Коментари

коментара