Важни лекарства изчезват от аптеките в Перник, почти няма търсене за ваксини против грип

Пернишките аптеки вече са заредени с противогрипни ваксини. Те са срещу четири вируса, но струват над 20 лв. и търсенето не е голямо, съобщиха фармацевти. Единствено се взимат от пациенти със сърдечно-съдови проблеми. От друга страна постоянно изчезват от пазара различни лекарства, включително и най-масовите. 

Последно от пазара изчезна най-търсената търговска марка на ацетилсалициловата киселина, позната още с търговските наименования аспирин и ацетозал. От аптечната мрежа изчезва и оригиналната разновидност от 75 грама, масово изписвана за сърдечносъдови проблеми и тромбози.

Пациентите не желаят да купуват алтернативни марки на липсващите медикаменти и търсят консултации с лекарите.

„Всеки ден изчезва по нещо от пазара. Не мога да предвидя вече какво има и какво няма“, споделя аптекарка пред ТВ Кракра. Според нея и колегите й необходимо е цените на лекарствата да се уеднаквят с тези на Европейския съюз, но не и за сметка на пациентите.

От началото на следващата година се очаква да бъде въведен нов софтуер в аптеките, който позволява да се проследи пътят на лекарствата от завода до пациента. Според фармацефтката обаче това е напълно излишно, тъй като четиримата на брой търговци, които доставят лекарствата, няма как да вземат фалшиви. От друга страна все още има аптеки, които не разполагат с компютри.

Коментари

коментара