В училище се учи, не се вярва, госпожо Ирена Соколова и доведения Ви на фотосесия министър в „Шератон“-а на пернишките църкви Гигински манастир!

Когато турският президент Реджеп Тайп Ердоган вкара религията в образованието, беше порицан от целия развит и западен свят, че връща държавата стотици години назад. Че връщал забрадките. Че дърпа Турция в развитието й.

Когато в България се правят опити от министъра на образованието (не му знаем дори името) и областния управител на Перник Ирена Соколова да набутат религията в училищната програма- няма как да очакват аплодисменти. Напротив – ще срещнат яростна съпротива – в Перник, тя ще дойде от zaPernik.com.

Тази седмица г-жа Соколова угодно доведе министъра на образованието в Перник. Заведе го на Гигинския манастир. Забелязвате ли как от известно време насам Ирена Соколова е рекламно мюре на Гигинския манастир и забрави останалите пернишки църкви? Тя обича луксозното. Какво по-добро място за снимки от „Шератон“-а на пернишките църкви „Гигински манастир“. Но това е друга тема. Важното е до какви изводи стигнаха големците на тази проведена среща, обявена като важен форум за популяризиране и по-всеобхватно изучаване на предмета „Религия“ в българските училища.

На този форум в Гигинския манастир, министъра на образованието уточни, че министерството полага всички усилия в посока на мерки за приобщаване на повече деца в религиозното образование. Това обаче трябва да се случи с подкрепата на родителите, общините и обществеността“, каза министъра.

Е точно тук ударихте на камък. Тази подкрепа от нас няма да я срещнете!

Църквата няма място в училището, при чистите деца. Долу мръсните ръце на политици и попове от децата.

Църквата не е митница на Бог. Има много хора, които са вярващи, но не желаят да се доближават до църква и попове.

Има доста християни, които не са православни.

Има деца, които не са от християнски семейства, които могат да имат различни религиозни виждания.

И въобще църквата, която е символ на назадничавост и винаги се е обявявала срещу науката няма място в училището. Училището и църквата са двете противоположности. Дърпате училището назад, с тази си идея да я „сприятелите“ с църквата.

Болшинството хора, които на първи поглед са съгласни с идеята религията да влезе в училище, го правят механично. Това не ни притеснява. Голяма част от вярващите у нас са „ВиК вярващи“ – тоест вярват само по Великден и Коледа. Ядене, пиене и палят свещ за умрелите.

Ако толкова ви е за моралните устои на обществото, което е основният довод на поповете да влезе религията в училище, то морала едва ли ще дойде с тях. Тогава драги политици въведете предмет „морал“ и обучавайте малките деца на него. Ако въобще държавата има морал и е способна на това.

В училището се учи, не се вярва, госпожо Соколова и доведения ви министър!

Училището е среда на идеи. Развитие. Експерименти. Точно обратното на закостенялата от догми църква, заплашваща с назидателен тон всеки срещу нея.

Коментари

коментара