Перник на помощ! Събират дрехи втора употреба в контейнери

По инициатива на областния управител Ирена Соколова в Перник ще се осъществи идеята за събиране и оползотворяване на вече употребявани дрехи и текстилни продукти.

В партньорство със социално отговорните компании „Хюманита“ АД  и „Лидл България“, каузата ще подпомогне дейността на Българския Червен кръст, по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. В специално произведени от „Хюманита“ АД контейнери за текстил ще може да се предават излезлите от употреба дрехи, като изискването към изделията – дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.    

„Жителите на област Перник очакват възможността за екологичен, икономически целесъобразен и грижлив подход при отделянето на непотребните вече дрехи и други изделия от плат. Много се радвам, че големите и социално отговорни компании „Лидл България“ и „Хюманита“ АД стават близки наши партньори в добрата инициатива. Прекрасно е, че с всеки събран килограм текстил се генерират и парични средства за подпомагане на социални проекти на БЧК. Освен това благодарение на професионалния начин на селекция и сортиране на събраните продукти, ще бъде поддържан кризисен резерв към БЧК в случай на бедствия. Част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за трети страни”, сподели Соколова.

Мащабната национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти на „Хюманита“ АД стартира през 2016 г. в Пловдив, след което мрежата от контейнери постепенно се разширява и в София. За първи път в Перник, по покана на областния управител, „Лидл България“ е партньор на инициативата.

С общата кауза Областна администрация – Перник има за цел да приобщи хора от всички възрасти да бъдат екологично и социално отговорни и чрез своето участие да помогнат за стимулиране на дарителството, опазването на природните ресурси и запазването на ценни суровини за обществото и икономиката.

Кампанията по поставянето на контейнери е продължение на поредицата инициативи на институцията, сред които ограничаването на хартията в организацията на работа, разделно събиране на отпадъци и предаването на пластмасови капачки за рециклиране.

Коментари

коментара