Емблематичната „Турска къща“ в село Кошарево стана дом на Сурва – СНИМКИ

Областна администрация – Перник финализира проекта за „Къщата на маските“ и даде своя принос в съхраняването на сурвакарската традиция

Тържествено откриха емблематичната за цяло Граово възрожденска къща в брезнишкото село Кошарево.
Лентата на реновираната сграда прерязаха министърът на културата Боил Банов и областният управител на Перник Ирена Соколова. Сред официалните гости бяха още кметът на община Цървени кръст (Сърбия) Мирослав Милутинович, както и кметът на община Брезник Васил Узунов.
Събитието бе високо оценено и от министъра на туризма Николина Ангелкова, която изпрати поздравителен адрес до губернатора на Перник по повод откриването, в който се казва: „Надявам се, че чрез „Къщата на маските” ще успеете да привлечете все повече туристи през цялата година, които да се потопят в магията и традицията на „Сурова”. Вашите усилия са и в подкрепа на Министерство на туризма, чиято цел е да популяризирате страната ни като целогодишна туристическа дестинация и да разкриваме пред света огромното й културно-историческо богатство. Желая Ви здраве и успех във всички начинания!”.

Първите посетители на възрожденската къща се потопиха в света на сурвакарската традиция на селата от Брезнишко, чрез експозицията на уникати – характерни за района маски, ликове и костюми. Всички предмети в колекцията са дарени от сурвакарските групи в района.
„Къщата на маските”, която е паметник на културата, бе възстановена, а мястото около нея облагородено, с финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Сърбия 2014-2020, по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни”. Стойността на договора е 255 104,25 евро.
Областна администрация – Перник е водещ партньор в проекта, а сръбската община Цървени кръст бе партньор от другата страна на границата.  Медии от Сърбия и България отразиха събитието.

Коментари

коментара