Близките на Ади от Перник настояват за спешни мерки, след оставката на директора на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова

„Ако недай Боже стане нещо с Адриан - няма да има ненаказани”, заканва се майка му Анжела

Ден след като стана ясно, че директорът на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова напуска поста си, тежко болни и близките им настояха здравните власти да вземат спешни мерки за осигуряването на белодробни трансплантации в чужбина. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България.

Сред тях е белодорбно болният Адриан от Перник, който е сред първите, които излизат преди месеци пред здравното министерство, за да настояват за спешни трансплантации в чужбина. От седмици той не може да се вижда с външни хора, заради опасността от инфекции.

Много е зле. състоянието му е критично. На венозно и перорални антибиотици е… това ще попречи на бъдещата белодробна трансплантация”, опасява се бащата на болния Адриан.

Затова близките му дойдоха да поискат обяснение – какво е бъдещето му – след като Агенцията по трансплантация остава без шеф.

„Не само въпросите са без отговор, но няма и развитие по обещанията”, казва братът на Адриан Алберт.

„Ако недай Боже стане нещо с Адриан – няма да има ненаказани”, заканва се майка му Анжела.

Според Марияна Симеонова, напускането било по лични причини и нямало да забави договорките с клиника в германския град Есен, където здравното министерство обещава да изпрати чакащите болни. Нямало риск от забавяне и заради скандалите във въпросната болница. Преди дни там беше арестуван ръководителят на програмата за трансплантации.

„Няма да спрат процесите… аз също имам обещанието и уверението, че.ще продължа да помагам”, обясни д-р Мариана Симеонова

Самата Симеонова недоумява защо въобще се е наложило държавата да търси различни болници от тази във Виена, където вече са направени няколко успешни трансплантации. Не било ясно и защо нейната агенция, а не комисията за лечение в чужбина водила преговорите.

От здравното министерство засега не се ангажират с конкретни срокове, в които болните ще могат да бъдат изпращани за лечение в чужбина. Все още не е ясно и кой ще бъде новият шеф на агенцията, съобщиха по Нова ТВ.

„Няма начин да няма начин. Всичко е въпрос на човечност и това да поставяш един човешки живот на лист хартия със сума отдолу е просто смешно”, коментира братът на Адриан – Алберт Петков пред btv.

Негови близки днес така и не чуха кой ще понесе отговорността за забавеното лечение. А докато чакат решение на административните казуси, се надяват да съберат сумата за животоспасяващата трансплантация чрез дарения.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Какво се случва с Ади – момчето с кислородната бутилка от Перник?!

Коментари

коментара