Днес е важен ден за Перник! Миньорите празнуват!

Всяка година на 18 август – Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник – Деня на миньора.

Това е специален ден за Перник, защото именно благодарение на труда на миньорите някогашното село се превръща в град и във важен индустриален център за цяла България. До ден днешен надали има семейство перничани, в което да няма поне един миньор. Перник е енергийното сърце на България, а до днес за славното минало напомнят мемориала на миньорския труд, уникалния по рода си Минен музей, футболния клуб Миньор – Перник, детска градина „Миньорче“ и т.н. Перник е градът с първия ТЕЦ в страната, за първи път тук светва електрическата крушка. Първата масова стачка на миньорите в България тръгва също именно от будните пернишки миньори.

История

По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август – Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, посветен изцяло на хората. Труд, който дава светлина, топлина, суровини за практикуването на много професии, суровини, без които днешното технологично ниво на човечеството би било немислимо.

Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е случайно. Най-българският светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

През 1994 г. с постановление на Министерския съвет, честването на празника бе възстановено и вече 20 годинибългарската минна гилдия прави всичко възможно, независимо от трудностите в бранша, да отбелязва този ден и да напомня на обществото за ролята и мястото на минната промишленост в икономическото развитие на страната.

Областният управител поздравява всички миньори по случай професионалния им празник – 18 август.  

УВАЖАЕМИ МИНЬОРИ,

НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ ТРУЖЕНИЦИ НА ВЪГЛЕДОБИВА,

Радвам се да Ви поздравя по повод Националния професионален празник – Ден на миньора!

Добивът на подземни богатства е отговорна и трудна професия. Вие сте свързали съдбата си с рудодобива и въгледобива, с извличането на блага от недрата на земята, блага, които дават живот на икономиката на страната и на нас самите!

Държавата и област Перник винаги са насърчавали всяка инициатива и политика, която гарантира добра перспектива за предприятията от минния бранш, за подобряване условията на работа и гарантиране на безопасност на труда.

Отправям поздрави към всички Вас, свързани с минния отрасъл, като Ви пожелавам преди всичко здраве, дълголетие и работа, носеща удовлетворение!

Честит празник!

ИРЕНА СОКОЛОВА

Областен управител

18.08.2018 Г.

 

Коментари

коментара