Неволи в брезнишко: Стадо крави съсипва градинки, цапа дворове и създава опасност от катастрофи

Стадо с крави, които са пуснати свободно да се разхождат из брезнишкото село Непразненци притеснява местните жители. Проблемът е от години и никой не взима мерки, за да се разреши, твърдят местните.

Кравите са на човек, който преди години е започнал да стопанисва сграда към бившето стопанство. Много често животните обикалят населеното място и района около него необезпокоявани и без пастир, добавят хора от Непразненци. Не са единични случаите, в които стадото навлиза в частни дворове и съсипва цветя или насаждения. Градинката с цветя пред сградата на кметското наместничество също е станала обект за паша на животните. Кравите оставят и следи след себе си – изпражнения, които понякога са пред дворовете на къщите. Друг проблем е, че животните създават предпоставки за възникване на катастрофи, тъй като излизат и на платното за движение отново без да има човек около тях.

Жители на селото са се опитвали да разговарят със стопанина на кравите, но той се оправдавал, че нямало желаещи да му работят. Въпреки това местните твърдят, че има претенденти за пастири, но не ходят при човека, тъй като не плащал. Полицията и прокуратурата са запознати с проблема и сега се очакват действия от тяхна страна, добавиха хора от Непразненци.

Репортер на Zapadno.com се опита да открие стопанина на кравите за коментар по случая, но опитът се оказа безуспешен. От Община Брезник казаха, че не е постъпвал сигнал при тях във връзка с проблема. Администрацията би предприела мерки по казуса, ако бъде подаден сигнал за него. Тогава правомощия за проверка и последващи действия има ветеринарният лекар на Община Брезник.

Снимки и тест: Zapadno.com

Коментари

коментара