Какво ви очаква на Църногорския събор?

Този уикенд в ливадите до Гигинския манастир се провежда за първи път Църногорски събор. ZaPernik.com се разходи до там, за да ви покаже какво е положението и какво може да видите.

Организаторите на събора са направили множество табели, които указват на пътуващите с автомобили как да стигнат до събора. Указателните табели са достатъчни на брой и са направени на всички важни завои. С  две думи – няма проблем да стигнете до събора, дори да сте от София и никога да не сте посещавали мястото.

На път към Църногорски събор има множество табели, които помагат на шофьорите.

Когато отминете село Гигинци има още 5 километра до ливадите на Гигинския манастир, където се провежда събора. Полиция ще отклони накъде да завиете за отредените паркоместа.

На път за събора
По прашна уличка на път за паркингите
Паркинг на Църногорски събор
Паркинг на Църногорски събор

Паркирате на ливади. Местният полицай и сътрудник от охранителна фирма си говореха, че по радиото съобщавали, че обявявали, че имало много паркоместа, а то не било така. Според нас са достатъчни.

Младо семейство се спуска от паркингите към сцената
Сергии със стоки

Между импровизирания паркинг и сцената минавате през уличка, на която са наредени шатри със стока – главно манастирска ракия, църковни книжки, ножове и камуфлажни дрехи.

На ливадите на събора е построена голяма сцена, където от 10 часа сутринта до 22 часа вечерта върви фолклорна програма. Пред сцената няма много хора, играят се хора.

До голямата ливада има изложба на животни – основно овчарски кучета, завързани за дърветата, българска порода овце, коне, гълъби и петли. Хората берат джанки от дърветата.

Входът за голямата ливада със сцена е надуваема врата на бира „Каменица“. Момичета раздават брошури с програмата на манастира.

На метри от входа е благодетеля на събора – бизнесмена Георги Милев. Той посреща бизнес гости и се хвали, че такова нещо, досега не е имало. С ВИП бардж се разхожда милионера Добри Владимиров от фирма ДЛВ.

На Църногорския събор е паркирано подвижно читалище с музейна експозиция с документи като тефтерчето на Левски, медали и дрехи от историята на България.

Има достатъчно направени скари и маси и пейки за изхранването на гостите на събора. Цените са евтини – кебапче или кюфте струват по 1 лев, което за такова събитие е евтино.

 

Водещ на мероприятието е Георги Енчев – от бившия рап дует „Румънеца и Енчев“. Певица обърка събора с „Граовски“, но той й се скара от микрофона: „Не ми обърквай събора – църногорски се казва“, тросна се Енчев, който показа, че всъщност събора е негов.

На входа на Гигинския манастир раздават курбан чорба.

Коментари

коментара