Нещо хубаво започна в Перник! 50 гълъба полетяха в небето пред очите на 2000 души в кв. Църква- СНИМКИ

Кметът на Перник Вяра Церовска откри 12-ят републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина се изявиха в XII-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания а в пернишкия кв. „Църква“. Стартът на творческата изява беше даден с полета на 50 гълъби. В рамките на два дни, днес и утре, талантливите участници ще се представят с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти.

За трета поредна година атракция на фестивала беше обособената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.
Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова.

Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда фестивала. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.

„Щастлива съм да открия ХІI–я републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, защото това е празник, който съхранява българския дух, който пази доброто и предава традицията. Вие сте хората, които давате самочувствие на всеки един от нас с гордост да заяви „Аз съм българин и всичко мога да победя, защото имам силата и владея духа“, каза Вяра Церовска и подчерта, че тазгодишния фестивал е по-голям и по-цветен от предишния.

„Това е така, защото имаме нужда да бъдем заедно, да говорим за радостите и за проблемите си, да търсим решенията им. Въпреки трудностите, с усилията на всеки един от нас, с един добър диалог, ние ще постигнем “, каза още Вяра Церовска.

Поздрав към участниците и гостите направи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала. Поздравителен адрес беше изпратен и от президента на Република България Румен Радев.

На празника в кв. Църква присъстваха още народният представител от  ГЕРБ д-р Александър Александров, организационният секретар на областната структура на ГЕРБ Владислав Караилиев, младежкият лидер Денислав Захариев, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, председателят на ОбС Иво Савов, председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, общински съветници и кметове от региона и кметове и общински съветници от политическата сила в Перник.

Коментари

коментара