„Лоялен клиент“ на пернишкото парно поскъпва с над 100%?

Програмата „Лоялен клиент“ на пернишкото парно, на която масово са вързани всички потребители и в продължение на няколко месеца се бавеше за преподписване, се задава с нова сила и секира, научи ZaPernik.com.

Все още не е сигурно, но първичните индикатори, които получаваме са повече от шокиращи. Прозорливите перничани очакваха, че след миналогодишните протести на хората в Перник, отмъстителното ръководство на ТЕЦ-а няма да остави нещата така, но секирата надхвърля многократно очакваното.

Според човек, който се свърза със сайта положението е следното:

В сайта на „Топлофикация“ имало опция, в която можеш да си въведеш абонатния номер и да се напише новата ти персонална оферта за програмата „Лоялен клиент“.

Читателят казва, че досега е плащал общо за топла вода и парно сумата от 870 лева годишно. Това включва 12 месеца топла вода по 20 лева на месец – общо 240 лева, плюс шест месеца за парно по 105 лева всеки месец – общо 630 лева.

В новата оферта за „Лоялен клиент“ предложението към същия този потребител вече е …. 12 вноски по 155 лева. Това е 1860 лева.

Старите сметки са били: 870 лева
Новото предложение за „Лоялен клиент“ е 1860 лева.

Поскъпването е много над нечуваните 100%.

Много хора в Перник вече са категорични, че няма да преподписват новите „Лоялни договори“, които крият и много други капани. Като това да преизчисляват сметките на база последните три годишни консумации. А те както помните бяха на максимално отворени вентили на радиаторите, защото се плащаше твърда цена. Това означава, че тази година ще платите рекордни суми за парно, включаем новото увеличение на цените от тази година.

Ще продължим да разследваме тази тема. Ще видим предложенията на други перничани как са и ще ви информираме.

Коментари

коментара