Най-талантливите деца на Перник заляха общината с купи и медали! Кметът Вяра Церовска не се стърпя: Това е най-вълнуващата ми среща! – СНИМКИ

Десетки деца от Обединения детски комплекс изпълниха коридора пред кабинета на кмета на Община Перник Вяра Церовска, за да се похвалят и покажат постиженията си от национални и международни участия. Талантливите младежи бяха придружени от техните ръководители и директора на културната институция Таня Китанова. С много вълнение и усмивки на лицата те държаха в ръцете си купи, медали, грамоти и статуетки, спечелени с много труд, упоритост и постоянство.
Малките победители бяха лично посрещнати и поздравени от кмета Вяра Церовска и нейния заместник Севделина Ковачева.
„Това е най-вълнуващата ми среща, да видя толкова грейнали, красиви и талантливи деца на Перник. Вие сте всичко, което може да се каже – красота, вдъхновение и мечта, вие сте утрото на Перник, за вас си заслужава целия труд на всички. Заслужавате вниманието и подкрепата на всички институциите. Вие правите града ни по-красив, по-различен,  по-обичан с вашите постижения. Вярвам, че сте най-големия пример за вашите съученици, вярвам във вашите успехи и съм убедена, че сте тези , които ще преобърнете и ще промените Перник и България“, сподели с вълнение кмета Вяра Церовска.
„Чувствам се изключително горда  като ви виждам с  тези медали и купи. Освен, че сте много талантливи, вие сте и големи щастливци, защото с вас работят най-добрите и най-можещите преподаватели. Пожелавам ви да се вдъхновявате взаимно и това да са малка част от огромните успехи, които занапред ще получите“, с тези думи се обърна зам.-кметът Севделина Ковачева.
Талантливите момичета и момчета също споделиха с много радост за високите резултати, заедно с техните ръководители изказаха специална благодарност на местното ръководство за подкрепата и съдействието.
Ето и най-значимите национални и международни наградите, присъдени на творческите формации на ЦПЛР-ОДК Перник през учебната 2017/2018 год.
1. Хор „Родна песен” с ръководители Димитър Костанцалиев –композитор и диригент и Румяна Христова – корепетитор
Форум – ХVІ Международен детско-юношески хоров фестивал „Звучит Москва” – май 2018 год. Участват 320 групи от цял свят – Китай, Индия, Германия, Италия, Испания, Латвия, Сърбия, Словакия, Швейцария, Азербайджан, Беларус, Русия – с над 100 хорови състави, Унгария, Полша мн.др.
Провежда се в най-престижните театрални и музикални зали на Москва като Музикална консерватория „Чайковски”, Дом на музиката „Москва”, Дом на деятелите на изкуството, Катедрали и Църкви. Журито се състои от най-големите имена в областта музиката – композитори, диригенти, хабилитирани преподаватели, заслужили деятели на изкуството. Някои от тях Лев Зиновиевич – народен артист, заслужил деятел, декан на факултета за симфонично и хорово дирижиране на Московската консерватория „Чайковски”; Елена Владимировна – проф. на Московския педагогически университет, доктор на педагогическите науки, лауреат на премия на правителството на Руската федерация в областта на образованието, почетен деятел на висшето професионално образование, Протоиерер Василий Воронцов – професор в Московската духовна академия, хор майстори, народни артисти, изкуствоведи и др.
Награди:
„Гранд при” – в категория „академично пеене”;
ІІ награда за православна и духовна музика
2. Балет „ИДА” с ръководител Йоана Валериева Сойка, съвместно с духов оркестър към ОК „Дворец на културата” Перник, със новосъздадената съвместна формация от м.януари 2018 год., добила популярност като „Мажоретния състав на град Перник”.
Форум – Международен фестивал за мажоретки и духови оркестри – Полша – един от най-престижните европейски фестивали. Участници – над 1000 човека от различни народности.
Награди:
– „Гранд при” – най-високото международно отличие за мажоретки и духов оркестър;
– І място за чуждестранна група
– І място за международна група
Това са всички най-престижни награди от този фестивал.
Форум :
· Международен танцов конкурс “Skopje Open“ – Скопие  Македония – златен медал;
· Второто издание на Международен танцов конкурс Movmnt International Dance Competition – Русе Две Трети места в категория групи, едно Пето място, едно Шесто и едно Десето място в категория соло, измежду над 1200 участника от 12 държави;
· Две първи места, едно второ, две трети места и квоти за участие в Световния конкурс Юни месец в Барселона – Испания от Шестото издание на танцовия конкурс World Dance Cup – Пловдив.
3. Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Граовче” – ръководители:
Мариана Янкулова – диригент по автентичен и обработен фолклор – носител на „Златна лира” от Съюза на композиторите, носител на „Златна лира” от Национален конкурс „Пиленце пее”, „Диплом за личен принос в съхранението на българския автентичен фолклор” – от Балкански, Европейски и Световен шампионат. Нейните възпитанички – Мария Димитрова, Елица Борисова и Джесика Стефанова са „Балкански и световни шампиони по фолклор” в поредните 2015 -2018 год., носител на Диплом „Пазител и съхранител на българския форклор”, Съюз на композиторите – „Диплом за цялостно творчество”, носител на званието „Неофит Рилски”, МОН – „Специална награда за преподавател”.
Владислава Владиславова – хореограф и художествен ръководител, възпитаничка на ансамбъла – най-новото попълнение на ансамбъла, като правоприемник на хореографа Красимир Икономов. В нейната творческа биография присъства Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ”.
Иван Иванов – музикант-корепетитор – носител на Диплом „Пазител и съхранител на българския форклор”.
Венцислав Андонов  и Методи Методиев – музиканти-корепетитори, възпитаници на съществуващата за времето си музикална школа към ансамбъла, със съществен принос за цялостното представяне и отличия на формацията.
Мартин Борисов – акордеонист – ученик на Иван Иванов.
Форум :
–  XXI-я Национален детско-юношески фестивал „Чичо Стоян” с  Дивотино –  3 златни медали;
– Балканския шампионат по фолклор „Еврофолк – Жива вода“ гр. Хисаря – юни 2018. С музикално-танцовата постановка „Пролетно веселие в Граово“ спечелиха най-високото отличие Гранд при – „Златен Орфей“, Балкански шампиони по фолклор, препоръки за участие в Световния шампионат по фолклор – Несебър и за световна купа по форклор – Велико Търново. Техните ръководители  Мариана Янкулова и Владислава Владиславова са удостоени  със званието „маестро“, с диплом и персонални златни медали. За блестящото представяне беше награден и оркестъра на ДЮФА “ Граовче“ с грамота за съществен принос при съхранение и развитие на балканските традиционни изкуства. Това са Иван Иванов, Венцислав Андонов, Методи Методиев и Мартин Борисов. Солистките на ДЮФА „Граовче“ Яница Иванова, Полина Михайлова, Яна Кирилова, Мирела Пламенова, Цвета Страхилова, Габи Митова, Мария Стойнева  и дуета: Цвета Страхилова и Мария Стойнева спечелиха осем златни медали и званието Балкански шампиони по фолклор и един златен медал за цялостно представяне. Като цяло тяхното представяне в „Еврофолк – Жива вода 2018“ завърши със огромен триумф, досега не отбелязван на този международен форум: Гранд при – „Златен Орфей”, девет златни медали, 9 балкански шампионки и присъдени звания „Маестро” за Мариана Янкулова и Владислава Владиславова. Сред 220 групи, взели участие във фестивала и 16 групи класирани на финала, ДЮФА ”Граовче” към ЦПЛР-ОДК Перник, спечели званието „БАЛКАНСКИЯ ВИЦЕШАМПИОН”.
4. Клуб по спортни танци с ръководители Людмила Томова и Лидия Янкова
От участия в:
– Републикански турнир- гр.Хасково
– Международен турнир Beodance Open –Белград,Сърбия
– Международен турнир Skopije Open –Скопие,Македония
– Изгряващи звезди гр. Дупница
– Международен турнир Sofia Open 2018
– Републикански турнир –гр.София
– Републикански турнир –гр.Пловдив
– Международен турнир -гр.Златица
– Международен турнир Salonika Open –Солун,Гърция
– Републикански турнир и Купа „Стара Загора“- гр.Стара Загора
Са носители на 14 купи за 1 място, 14 златни медали, 6 сребърни, 13 бронзови в категории стандартни и латиноамерикански танци.
5. Школа по изобразително изкуство с преподавател Марина Стоянова Карамфилова
Форум:
– ХІ Международен конкурс за детска рисунка Перник –голямата награда на Кмета за ярко дарование – 5 годишната Ивайла Ряхова; 2 сребърни медали за Стела Георгиева и Рая Методиева.
6. Школа по английски език с учител Здравка Златанова – член на Асоциацията на „Кеймбридж училища”
7. ШКОЛА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
През учебната 2017/2018 възпитаниците на Школата взеха участие в престижното състезание по английски език на:
· Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, което от тази година се провежда по формата на Международното Кенгуру Глобъл Лингвистик, чиито резултати се оценяват от Международен изпитен борд.
· Нашите ученици се явиха в две нива: А1 и А2 на възрастов принцип.
· Вътрешният кръг бе проведен на 10.03.2018г.и победители в двете нива бяха съответно Борислав Будинов/5 клас/-А1 и Христо Божков/6 клас/- А2.които са класирани за 2-ри кръг-Национален във Велико Търново на 14.04.2018г.
Поради заболяване на Христо Божков на негово място в Националния кръг взе участие Ралица Станимирова/втория резултат от Вътрешния кръг/, която се представи блестящо, получавайки 100 точки, заради което бе наградена с грамота за висок успех и ваучър за безплатно явяване на състезанието през 2019г.
Борислав Будинов също се представи много добре – с резултат от 95 точки.

Коментари

коментара