Кой ще е новият главен прокурор на Перник?

След като Пламен Найденов официално встъпи в длъжност като член на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) през октомври м.г., постът, който той заемаше преди да бъде избран за съдебен кадровик – окръжен прокурор на Перник – се оваканти.

В тази връзка, в сряда (13 юни) двама кандидати за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Перник ще се явят пред прокурорската колегия на ВСС.

Това са Бисер Йорданов Михайлов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник и Бисер Стефанов Кирилов – прокурор в Софийска градска прокуратура.

Прокурор Михайлов е завършил висшето си юридическо образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1993 година. Има над 22 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Заради стартирало срещу него наказателно производство, през септември 2010 година прокурор Михайлов бе отстранен от длъжност заместник на ръководителя на Окръжна прокуратура Перник. По-късно обаче, след като беше оправдан по повдигнатите му обвинения и вследствие на окончателно решение на Върховния административен съд, с което е отменено отстраняването му от длъжност, той е възстановен на поста през май 2013 година.

Според Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към прокурорската колегия на ВСС прокурор Михайлов е „независим и безпристрастен, подчинява се на вътрешното си убеждение“.

Градският прокурор Бисер Кирилов е завършил висшето си юридическо образование във Висшия институт за подготовка на офицери и научно изследователска дейност (ВИПОНД) на МВР, по късно преобразуван като Академията на МВР, през 1996 година. Има над 18 години стаж в органите на съдебната власт. В кадровото досие на прокурор Кирилов няма данни за наложени дисциплинарни наказания, няма и налично висящо дисциплинарно производство, отчитат от КАК към прокурорската колегия на Съвета. „От досегашната професионална кариера на прокурор Кирилов намираме, че той е компетентен и квалифициран магистрат. Притежава висок морал и проявява диалогичност в отношенията с колегите и гражданите“,пише в становището на КАК по отношение на втория кандидат за поста.

Предстои изслушването на двамата претенденти в надпреварата за наследник на съдебния кадровик Пламен Найденов, както и решението на прокурорската колегия на ВСС.

Източник: legalworld.bg

Коментари

коментара